El cas dels maristes és segurament el més greu destapat al nostre país. Una xacra que han hagut de patir desenes de víctimes. Aquest cas va sortir a la llum l’any 2016 arran d’una primera denúncia feta pública contra l’exmestre d’educació física J. Benítez. Arran d’aquell fet van anar sorgint desenes de denúncies, no només contra aquest professor, sinó contra altres membres també d’aquesta congregació.

Pintades al centre de Maristes de Sants amb acusacions d’encobrir els abusos

Manuel Barbero, pare de la víctima que va destacar el cas va crear l’associació Mans Petites contra l’abús i el maltractament a menors. Des d’aquesta van estar recollint dades sobre tots aquests abusos. L’entitat va rebre fins a 70 denúncies de diferents víctimes. La majoria d’aquestes no van voler passar pels jutjats, ja que moltes han prescrit.

J. Benítez és la punta de l’Iceberg dels abusos acorreguts als centres de maristes. L’associació Mans Petites ha recollit 70 denúncies a tot Catalunya.

El cas de J. Benítez va arribar a final de març a judici. S’enfrontava a quatre denúncies per abusos sexuals. Malgrat això aquest pederasta confés en va acumular fins a 17, de les quals només aquestes quatre han pogut arribar a judici. Les víctimes es van agrupar en una sola acusació, però Benítez s’enfrontava a més a les acusacions de la fiscalia, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. La pena màxima demanada és de 35 anys de presó.

Les víctimes van valorar de forma positiva el judici. Dos dels abusos van ser reconeguts per l’acusat i de les altres dues víctimes no ho negava però deia no recordar-se. Un dels punts claus de judici era poder establir quin grau d’encobriment va rebre Benítez per part dels maristes. Aquest va reconèixer que les seves accions van ser descobertes ja l’any 1988 i que no va rebre cap sanció ni se’l va apartar de la feina. Des d’aleshores es va sentir emparat per la congregació.

La fiscalia va apuntar com a responsable subsidiària als maristes. El que marqui la sentència serà clau en aquest sentit. Mans Petites s’ha assegut quatre vegades amb la fundació Champagnat, que és la gestora dels centres dels maristes. Malgrat aquestes reunions, no s’ha pogut avançar res en la restitució que l’associació demana per les víctimes ni el reconeixement d’aquestes. Els pares maristes tant durant el judici com de cara als mitjans han negat sempre l’encobriment. Així, si en la sentència del cas Benítez es prova l’encobriment i s’estableix una compensació, servirà com a referència per les demandes de les altres víctimes que no han pogut accedir a la justícia. A més de Benítez, tres exprofessors més han reconegut abusos, i pesen denúncies sobre més d’una desena.

Maristes nega qualsevol encobriment i les famílies del centre demanen respecte pels equips docents actuals i els alumnes

El mateix dia que començava el judici el centres de Sants i Sants-Les Corts de maristes apareixien plens de pintades acusant-los de violadors i encobridors de pederastes. Aquest fet que mostrava la ràbia de les víctimes va ser molt mal recollit per les famílies i l’equip docent actual. En una mostra de rebuig a aquest acte les famílies van organitzar una concentració de suport a l’actual equip, que diuen no tenen res a veure amb els fets que poguessin passar en el passat. Alhora també demanaven justícia per les víctimes i es queixaven de l’assetjament que havien de patir per les pintades i els mitjans els actuals alumnes.

Concentració de les famílies del centre de Sants per demanar respecte per l’escola
Similar Posts