L’any 2015 un grup de veïnes de Sants dedicades a l’educació de persones joves i adultes vam començar a somiar en muntar una escola comunitària de formació permanent al nostre barri. Som un dels districtes més extensos i poblats de Barcelona, però només comptem amb un centre de formació de persones adultes a la Zona Franca i l’escola de Sants va tancar l’any 2005. 

Amb aquest panorama vam intuir que moltes de les nostres veïnes i veïns necessiten aprendre a llegir i escriure i no tenim on poder fer-ho al barri, moltes nouvingudes no troben on aprendre català o castellà, no existeixen espais amb ordinadors d’ús públic on aprendre informàtica bàsica… I fins i tot, si tenim totes aquestes competències assolides, al llarg de la vida ens trobem davant reptes que ens demanen seguir formant-nos. On em poden ensenyar a fer anar el mòbil si no ho domino? Com puc aprendre a llegir la meva nòmina o saber si l’empresa on treballo respecta els drets laborals? Estem pagant massa a les factures de la llum, aigua o gas a casa? A quins ajuts o beques tinc dret a accedir? Puc aprendre a escurçar-me uns pantalons? Com faig la meva declaració de la renda? 

Totes les persones adultes tenim coneixements i competències assolides, ja sigui per formació acadèmica, per experiències laborals o per bagatge vital en general. Però, alhora, totes necessitem continuar aprenent al llarg de la vida i això ens obre l’oportunitat de relacionar-nos amb les veïnes i veïns en un plànol d’igualtat, de desenvolupament personal i transformació comunitària. 

Això és el que vam començar a fer a Sants el 2017, una diagnosi de quines són les principals necessitats formatives de la població adulta del barri que estaven sense cobrir, sense una resposta suficient per part de les administracions públiques, que són les responsables de garantir els drets bàsics de ciutadania de la seva població. Vam fer un procés participatiu que va acabar de perfilar l’oferta formativa de La Troca i el 2018 va néixer l’escola comunitària de formació de persones adultes de Sants. 

Paral·lelament, hem anat mantenint reunions amb el Districte, diverses àrees de l’Ajuntament, el Consorci d’Educació de Barcelona, la Diputació, el Departament d’Educació de la Generalitat… però sempre se’ns ha emplaçat a les convocatòries de subvencions, a les quals ens hem anat presentant rigorosament. Però des de cap administració s’ha volgut assumir la responsabilitat global i real del sosteniment públic de l’escola. 

La Troca fa educació bàsica de persones adultes i ja ha atès més de 765 persones amb formacions gratuïtes ,perquè seguim convençudes que l’accés a la formació bàsica ha de ser universal i gratuïta a qualsevol edat; per això interpel·lem les administracions públiques per sostenir l’escola, perquè és la seva responsabilitat garantir el dret a l’educació al llarg de la vida i no ho estan fent. 

Tot i seguir en converses amb les administracions, ara per ara no tenim garantit el finançament de l’escola per poder obrir portes al setembre. De manera que la comunitat educativa de La Troca hem decidit, en assemblea, passar a l’acció i visualitzar al carrer que l’escola corre perill. Moltes de les persones que participen al cursos de La Troca no tenen dret a vot ni constitueixen una opinió pública empoderada amb ressò als grans mitjans de comunicació, així que traiem el conflicte al carrer per deixar clar que comptem amb el suport del barri i no deixarem perdre la nostra escola sense lluitar per defensar-la. 

Vine a ajudar-nos, plegades farem que la reivindicació s’escolti! 

CONCENTRACIÓ DIMARTS 2 DE JULIOL A LES 18:30H DAVANT LA SEU DEL DISTRICTE DE SANTS (Creu coberta 104). 

LA TROCA EN PERILL, NECESSITEM FINANÇAMENT PÚBLIC! LA TROCA ES QUEDA AL BARRI, L’EDUCACIÓ BÀSICA A QUALSEVOL EDAT ÉS UN DRET!

Similar Posts