El passat dijous 19 de setembre el Grup d’Habitatge de Sants havia convocat concentracions per aturar dos desnonaments. Un d’aquests es preveia força complicat, ja que la propietat havia demanat la intervenció policial per efectuar l’expulsió de la Saioa i els seus dos fills menors d’edat.

En aquest context, a les 8 del matí, els Mossos d’Esquadra ja s’havien desplegat amb diverses furgonetes d’antiavalots a la cantonada de la casa de la Saioa, ubicada al carrer Olzinelles 18. La tensió va anar pujant, ja que des de les 9 del matí les activistes pel dret a l’habitatge es van concentrar davant del portal de l’edifici on s’havia de realitzar el desnonament i van seguir arribant més policia. Mentrestant el Grup d’Habitatge seguia lluitant per aconseguir aturar el desnonament. Els mossos van amenaçar les concentrades dient que utilitzarien la força per tal de dur a terme l’expulsió de la veïna. Finalment es va poder arribar a un acord de pròrroga que evitava el desnonament.

L’eufòria va esclatar entre les persones que havien vingut a defensar el dret a l’habitatge i la policia va iniciar una lenta retirada. En aquell moment però, els agents van utilitzar una petita excusa per convertir l’escenari d’alegria en una escena de terror i corredisses. L’excusa va ser que una de les concentrades va recriminar l’actitud de complicitat amb la propietat dels operaris de l’empresa de serralleria. A partir d’aquí van voler identificar a l’activista i en intentar dissuadir-los la resta del grup van començar les agressions policials.

La violència es va desfermar sense cap justificació i va ser totalment desproporcionada. L’actitud dels mossos va ser molt violenta, mentre que no va haver-hi cap agressió ni provocació per part de les activistes. La Burxa va poder enregistrar tot el succeït i els vídeos penjats a les xarxes socials s’han reproduït centenars de milers de vegades. La gravetat de l’actuació policial ha fet que col·lectius en defensa dels drets humans, com IRIDIA, hagin demanat explicacions a la conselleria d’interior. També es van fer ressò els partits d’esquerra catalans i inclús el regidor del districte de Sants-Montjuïc va reprovar dita actuació.

Vídeo que mostra la violenta i desproporcionada actuació policial

Dues persones van haver de ser ateses al lloc dels fets per una ambulància, una per atac d’epilèpsia i l’altra per un atac d’ansietat. Unes altres sis persones van ser ateses a un centre d’atenció primària per diferents ferides i contusions. Aquesta pressió mediàtica ha fet que la Conselleria d’Interior hagi obert una investigació interna. Malgrat tot al cap de dos dies els mossos feien una roda de premsa per explicar que començarien a utilitzar gas pebre contra manifestants. Sembla que la resposta de Miquel Buch a la violència policial serà utilitzar més armes contra aquelles que defensen els drets fonamentals.

Similar Posts