Passejant pel carrer Rector triador om pot observar un seguit de cases baixes d’una planta. Són els números 78 i 80. A primera vista no criden l’atenció, malgrat ser un edifici construït a finals del segle XIX. No ens hagués passat el mateix si haguéssim passat dotze anys enrere. Aquestes finques es trobaven en un estat de total abandonament i semi ruïnós per la propietat. El baixos estaven habitats per persones amb lloguers de renda antiga, un comerç i els pisos superior buits i en procés ruïnós.

Un grup de veïnes els va recuperar, reformar, habilitar i mantingut des de fa 12 anys. Aquesta okupació ha permès que hi hagin viscut més de dos dotzenes de persones en aquests anys. En total són cinc habitatges i un local comercial. Un temps en que la família Fatjó dels Xiprers ni tant sols ha passat per la seva possessió ni ha tingut cap interès. Una nissaga que compta amb múltiples propietats a diferents barris de Barcelona i pobles de Catalunya, uns rendistes.

Però una finca situada tan a prop de l’estació de Sants i en el marc gentrificador en el que es troba Sants, ha fet que de cop es desperti l’interès de la propietat. Ara farà uns mesos Pifadex SL, l’administrador únic de la qual és Josep Font Fatjó dels Xiprés, va iniciar els tràmits per expulsar totes les habitants de les dues finques que formen el mateix edifici. Les llogateres han patit una volta de rosca més en una situació de mobbing immobiliari que portaven patint des de fa anys. A les que no tenien contracte les ha denunciat per expulsar-les.

La intensió de la propietat és enderrocar aquestes finques històriques per aixecar un edifici de nova planta i vendre a preus astronòmics. És un cas més d’expulsió i gentrificació que afecta a aquesta zona d’Hostafrancs. Un barri molt afectat per la invasió de hostels, hotels i pisos turístics i que ha fet que estigui perdent part de la seva identitat i la seva fisonomia. 

Les veïnes s’han organitzat per fer front a aquest procés i juntament amb el Grup d’Habitatge de Sants s’estan encarregant de fer conèixer el cas. Josep Font Fatjó dels Xiprers administrador únic de Pifadex S.L i en nom de la qual  ha interposat les demandes dels 3 pisos, esta rebutjant qualsevol negociació ni opció que no sigui expulsar les habitants actuals; tanmateix aquest gran tenidor esta evitant per tots els mitjans que s’acullin al decret llei 17/ 2019 per fer veure que es petit propietari. L’empresa Crandon Unlimited Partners S.L va demanar al 2018 els corresponents permisos d’enderroc de la finca. Aquesta empresa està lligada a Doma S.L i aquesta a la vegada a Pifadex S.L. Un entramat d’empreses que estan al voltant de la família Fatjó del Xiprers. Tot i això no està clar qui ostenta la titularitat de la finca, ja que actualment es troba embargada per hisenda. Els llogaters que queden han de dipositar ara els diners en aquesta entitat mensualment.

A més les veïnes han denunciat practiques de coaccions per part de l’empresa de gestió immobiliària que està portant el tema de part de Fatjó, Doma S.L. El procés ja està en procés d’execució. I el passat 18 de febrer van aturar el primer desnonament. Malgrat se el primer, la propietat i la comitiva judicial van estar pressionant per efectuar-lo, ja que hi havia hagut un dispositiu d’antiavalots al barri que havia realitzat ja un desnonament. Finalment va ser aturat per la gran quantitat de veïnes que estaven donant suport per impedir-ho.

Des del GHAS denuncien el procés especulatiu d’aquest i avisen que “defensaran el dret a un habitatge de les actuals habitants en front l’especulació de la propietat, que a més, afecta a tot el barri. Ja que cada cas d’expulsió i pujada de preu afecta a tot el veïnat. És una lluita pel barri i no només per dues finques”.

Concentració de veïnes que va aturar el desnonament
Similar Posts