L’esclat a les nostres ciutats i barris de la pandèmia provocada per la ràpida expansió del virus Covid-19, conegut popularment com “coronavirus”, ha dut al decret de l’estat d’alarma per part del govern de l’Estat espanyol i al conseqüent confinament de la majoria de la població per superar la crisi sanitària.

El dramàtic avenç de la pandèmia i les alarmants notícies amb les primeres persones mortes al Principat han canviat de manera sobtada la fesomia dels carrers i la vida de les veïnes, obligades a restar tancades a casa seva durant setmanes.

Des de gairebé el primer dia, l’autoorganització popular ha estat clau a l’hora de crear xarxes de solidaritat i suport mutu arreu del territori. S’han creat nombrosos grups telemàtics entre els veïnats, amb la finalitat de detectar quines són les persones que necessiten suport i ajuda, en particular la gent d’edat avançada que no pot sortir al carrer per la seva condició de principal grup de risc de contagi.

Seguir i facilitar informació sobre els consells sanitaris per evitar contagis, especialment a les persones sense accés a Internet, organitzar-se amb les veïnes de l’escala per veure qui necessita ajuda, oferir i rebre ajuda i fer sentir a totes que no es troben soles ni aïllades malgrat el confinament, són els principals objectius de les xarxes creades de manera informal, sense cap lligam amb les administracions ni amb les organitzacions o entitats socials.


“Que la por no ens aïlli, fem barri, fem xarxa!”

Els principals canals telemàtics han estat grups de Telegram o WhatsApp, presents gairebé a tots els pobles i ciutats del país, als barris de Barcelona i als carrers i places de Sants, Hostafrancs, La Bordeta i a tots els racons del districte.

Assemblea de Barri de Sants ha estat la promotora i organitzadora del canal de Telegram @Covid19Sants, la principal xarxa de suport dels barris santsencs de la qual penja entre una quinzena i una vintena de grups de suport veïnal, agrupats en la seva majoria per carrers i places.

En paral·lel, la cooperativa especialitzada en servei de neteja ecològic i solidari CoopNet ha habilitat un telèfon operatiu entre les 8 del matí i les 10 de la nit per al veïnat més gran de 60 anys a qui calgui ajuda amb la compra de queviures, medicaments i productes de primera necessitat o altres encàrrecs urgents, tot garantint l’adopció de les obligades mesures de seguretat i higiene.


Amb la mateixa filosofia de superar de manera conjunta l’aïllament (“fem barri, fem xarxa”), la resta del districte també s’han organitzat diferents grups de suport. Les veïnes del Poble-sec, la Font de la Guatlla i dels barris de La Marina de Port i de Prat Vermell tenen al seu abast els respectius canals oberts a Telegram que funcionen i tenen els mateixos objectius que la resta. Com ha passat a Sants, també en aquests barris han estat creats a partir d’iniciatives d’assemblees populars que ja funcionen des de fa temps en molts àmbits i sectors: sindicats d’habitatge, col·lectius feministes, comitès de defensa, etc.


Pla de xoc social contra la crisi econòmica


Però la crisi sanitària no ha vingut sola. Ve acompanyada per una amenaça a més llarg termini, ja coneguda sobretot per les classes populars: la crisi econòmica. Arran de l’aturada parcial o completa de l’activitat nombroses empreses, especialment de les petites i mitjanes, s’han executat molts acomiadaments encoberts en forma d’expedients de regulació temporal d’ocupació, els ERO’s o ERTO’s.

Aquest fet ha posat en evidència la feblesa del sistema de benestar social i del conjunt de l’economia del país, encara molt afectada per les conseqüències de la greu crisi financera del 2008.


Sense la totalitat dels ingressos garantida, moltes famílies han quedat desprotegides davant el proper pagament del lloguer, la hipoteca o els rebuts del gas, la llum o l’aigua, i els sindicats alternatius i les organitzacions socials han reaccionat amb la proposta d’un pla de xoc social per fer front a la crisi, que inclou una desena de mesures urgents.


Davant les demandes de la patronal catalana Foment del Treball, que ha reclamat una reducció dels impostos a les empreses i facilitats per acomiadar treballadores, aquest pla contempla una moratòria en el pagament del lloguer, la hipoteca o els subministraments bàsics per a les persones que han perdut ingressos amb el decret de l’estat d’alarma. En aquest sentit, el Sindicat de Llogateres ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures per demanar la suspensió temporal del pagament del lloguer per a les famílies més vulnerables. D’altra banda, la paralització de tots els desnonaments, exigida de manera urgent, ha estat una de les primeres mesures aprovades pel govern català.


Signat de manera conjunta per l’esmentat grup d’habitatge i d’altres sindicats com la Confederació General del Treball, la Intersindical Alternativa de Catalunya, a més de diversos col·lectius com l’associació Élite Taxi o la plataforma Riders x Derechos, el pla també demana la cobertura de la totalitat del salari o l’aprovació d’una renda bàsica per a qui s’ha quedat sense cap mena d’ingrés monetari, al mateix temps que el pla s’oposa a qualsevol nou acomiadament de qualsevol mena i reclama la posada en marxa d’un pla de suport a les treballadores autònomes i per compte propi, moltes d’elles sense ingressos previstos després l’aturada de l’activitat econòmica.


Davant l’emergència sanitària actual i la saturació dels hospitals públics i dels centres d’atenció primària, una altra de les mesures exigides per les organitzacions sindicals és la intervenció dels recursos humans i econòmics de la sanitat privada per part de les administracions públiques, per posar-la al servei de l’interès general. Per últim, també es demana l’obertura de les plantes d’hospitals públics que encara restaven tancades des de les retallades decretades per les administracions anys enrere.


Gairebé alhora, el mateixos sindicats que han elaborat el pla de xoc social, juntament amb organitzacions polítiques i socials de l’esquerra independentista i l’anarcosindicalisme com la Candidatura d’Unitat Popular o la Confederació Nacional del Treball, han signat un manifest per garantir els drets socials i econòmics del conjunt de la classe treballadora.


D’altra banda, a Sants, el Grup Laboral s’ha posat en disposició de les treballadores del barri en defensa dels drets laborals, per fer front a la vulneració de drets i tractar de superar la incertesa sobre la situació laboral, en particular de les veïnes que han estat acomiadades o han patit una reducció salarial o de l’activitat laboral després del decret de l’estat d’alarma.

Similar Posts