Les xarxes de suport veïnal sempre hi són. En especial als barris formats majoritàriament per gent de classe treballadora, com passa als barris de Sants i la resta de barris del districte des dels temps de les primeres cooperatives obreres.

I adopten mil formes en nombroses ocasions, tant si es tracta de defensar les veïnes del barri quan les volen fer fora de casa seva, quan pateixen agressions sexuals o discriminacions per motius racials o quan són explotades laboralment o acomiadades de manera improcedent per algun directiu d’una multinacional sense escrúpols.


I aquests dies són un magnífic exemple de com funciona l’autoorganització veïnal per fer front a la greu crisi sanitària provocada per l’expansió del virus Covid-19, més conegut com “coronavirus”.

Davant el decret que obliga al confinament de la gent a casa seva durant, com a mínim, dues setmanes, en poques hores s’han creat xarxes de suport mutu a tots els barris i pobles del país, amb grups de whatsapp o telegram que pretenen cobrir els espais on no poden arribar la sanitat i els serveis públics, aquests dies i setmanes desbordats per l’allau de nous casos de persones infectades.


També a Sants, Hostafrancs, La Bordeta, La Marina, la Font de la Guatlla, Poble-sec i als barris veïns de L’Hospitalet, com Santa Eulàlia, la Torrassa o Collblanc. Als barris santsencs l’organització de la xarxa solidària ha estat a càrrec de la iniciativa popular de l’Assemblea de Barri de Sants la que s’ha concretat en forma de grup telemàtic de suport batejat com Covid19Sants, que en només un dia de funcionament assoleix gairebé el miler de persones usuàries, que s’hi han afegit per rebre consells sanitaris o demanar ajuda a la gent del barri i sobretot per detectar les persones que necessiten suport i ajuda, ja sigui mèdica, sanitària o de qualsevol altra mena.


Es tracta d’autoorganitzar-se per barris, carrers, places i blocs d’edificis, per tal de trencar l’aïllament de les veïnes més vulnerables, en especial la gent d’edat avançada, per a què sàpiquen que no es troben soles i que poden comptar amb la col·laboració del veïnat a l’hora de fer la compra o d’acostar-se a la farmàcia a buscar algun medicament. O de fer mascaretes a casa. Solidaritat veïnal contra la por de l’aïllament!

Similar Posts