L’any passat, al barri d’Hostafrancs es va inaugurar un nou projecte d’institut-escola, una aposta de la Generalitat de Catalunya per reformar 2 centres escolars públics i permetre als infants de 3 a 16 anys no haver de canviar de centre durant la seva etapa d’escolarització obligatòria, l’Institut Escola ARTS. Les famílies que vam apostar per aquest projecte estàvem il·lusionades amb la perspectiva de portar la nostra canalla a un centre nou, amb un equip docent amb ganes de treballar i ple de possibilitats, però malauradament, a l’entrada d’un segon curs escolar de l’ARTS marcat per la crisi sociosanitària creada arrel de l’aparició del virus COVID-19, les famílies no només ens hem de preocupar per això, sinó que ens hem trobat un panorama força decebedor pel que fa a l’estat del centre.

L’ARTS partia com un projecte que tindria una ubicació temporal durant tres anys i que posteriorment s’ubicaria de forma definitiva en el que ara és l’Institut Joan Coromines. Ara com ara les famílies encara no han tingut cap mena d’informació de la reforma integral d’aquest edifici, que hauria d’estar enllestit pel curs 2022 – 2023 i, no només això, sinó que les reformes puntuals necessàries perquè la comunitat educativa pugui realitzar les seves activitats amb normalitat durant aquest temps d’impàs tampoc no s’han dut a terme en les condicions adequades. Tant és així que, enguany, els nois i noies de primer i segon d’ESO, en començar el curs, s’han trobat amb el pati completament inacabat i amb un dels accessos al centre i escales en obres, fet que impedeix, entre altres coses, complir correctament amb el protocol sanitari.

Malauradament, aquesta realitat no és nova i sembla difícil trobar en la pandèmia una excusa, ja que es podria haver començat a treballar en un centre completament buit d’alumnat des de fa mesos i, en canvi, no es van iniciar les obres fins a mitjans d’agost. A més, el curs passat ja va haver-hi problemes amb l’acabament de les obres i l’enviament de mobiliari al centre.

Més enllà dels problemes evidents que suposa per a l’alumnat de l’ESO el fet d’iniciar un curs en un centre en obres (soroll, molèsties, inseguretat…), el que preocupa a la comunitat escolar és també la manca de comunicació del Consorci d’Educació de Barcelona. Aquest sembla que dóna llargues constantment, fins i tot pel fet que la comunitat religiosa que ocupa una part de l’edifici actual (antiga escola Sant Vicenç de Paüls) ha iniciat unes obres de remodelació de la seva residència de les que ni tan sols es va informar, tot i que formen part d’un sol espai físic.

Així doncs, aquest curs, que ja de per si es preveu complicat a totes les escoles, encara ho serà més a l’Institut Escola Arts. Per aquest motiu, l’AFA del centre està lluitant per posar en coneixement de tot el barri aquesta problemàtica que afecta directament els infants, amb l’objectiu que el Consorci faci un acte de transparència sobre quin és el futur del centre i les obres que s’han de realitzar, així com perquè es garanteixin unes condicions dignes pel curs actual. Les principals reivindicacions són que es posi en marxa una comissió mixta Consorci – Escola – AFA per tal de treballar conjuntament en el nou projecte d’obres, així com per fer-ne un seguiment. També demanem un calendari clar de les obres i una ampliació de la informació tècnica de la qual disposen avui dia per poder valorar el projecte globalment.

En definitiva, les famílies i la comunitat docent han fet una aposta per tirar endavant aquest centre que va ser escollit el curs 2019 – 2020 per la conselleria d’educació, amb el Conseller Bargalló al capdavant, per a fer la inauguració del curs escolar. Però, sembla que després d’aquesta fotografia inicial, aquesta imatge no s’hagi traduït ni en la inversió necessària ni en un projecte sòlid de centre. Les famílies seguirem mobilitzades per aconseguir que la situació millori i el curs es pugui desenvolupar en un centre en condicions tot i la nova normalitat.

Similar Posts