Entrevista a Marc Espinosa, portaveu de Riders x Derechos

En el marc de la reforma d’educació que planteja el govern espanyol format per la coalició entre Unidas Podemos i el PSOE, el Consell de Ministres va aprovar el passat 30 de juny una nova qualificació professional: servei de lliurament i recollida a domicili. La nova qualificació inclou el compliment de la normativa de riscos laborals quan les denúncies per part de les treballadores sobre les condicions de treball destaquen la inseguretat d’aquest sector.

  • Què en penseu des de la plataforma? Serà útil aquesta nova qualificació professional o no tindrà cap efecte en les condicions laborals de les repartidores a domicili?

Creiem que aquesta nova qualificació no té capacitat per si mateixa per millorar les condicions laborals dels riders. Si bé és cert que un coneixement sobre la normativa de riscos laborals és necessària i pot ajudar, sabem que el factor més important perquè es compleixi aquesta normativa és la voluntat de l’empresa de fer-la complir. Mentre la relació contractual entre riders i plataformes segueixi constituint un frau per part de les empreses de delivery (repartiment), sabem que les condicions laborals no poden millorar, tot el contrari seguiran precaritzant-se. També pensem que aquesta nova qualificació pot servir a les plataformes per beneficiar-se de mà d’obra gratuïta i subvencionada, a través de les pràctiques obligatòries de la formació professional que necessàriament s’haurien de fer en plataformes com Glovo o Deliveroo.

  • És una incongruència que inclogui el compliment de la normativa de riscos laborals quan el que predomina al sector precisament és la inseguretat o contribuirà a fer més segura aquesta feina?

La formació sobre la prevenció de riscos laborals creiem que és necessària, podria ser-ho des de l’ESO, i considerem que el treball és el valor fonamental que permet fer funcionar l’economia, sense els treballadors i treballadores res no funciona, per tant tenir-ne cura és garantia de futur. Però la seguretat a la feina és cosa de tots, empresaris i treballadors, i moltes vegades els empresaris decideixen retallar costos en l’àmbit de la seguretat i la prevenció de riscos laborals.

D’altra banda, el 23 de setembre el Tribunal Suprem (TS) va sentenciar que els riders eren falsos autònoms. Segons el TS, l’empresa Glovo presta serveis de repartiment i missatgeria “fixant les condicions essencials per a la prestació del servei” i que per a això fa servir repartidors que “no disposen d’una organització empresarial pròpia i autònoma, què presten el seu servei inserits en l’organització de treball de l’empresa”.

  • Heu notat algun canvi pel que fa a la contractació, després de la sentència?

No hem notat cap canvi, les empreses segueixen obviant les decisions judicials, la qual cosa ens sembla sorprenent. En un últim intent per salvar el seu model fraudulent estan tractant de modificar la legislació laboral.

  • Creieu que a partir d’ara les administracions haurien de fer complir l’Estatut dels Treballadors i eradicar la figura de fals autònom del sector?

Sí, per això denunciem la manca de recursos a les inspeccions de treball i d’inspectors i inspectores de treball. Tot i que el seu treball ha estat de gran utilitat per les sentències judicials, hem vist com les empreses no han fet cas de les resolucions de les diferents inspeccions que s’han donat en tot l’Estat. Pel que fa a l’actual situació de pandèmia, durant els mesos de març i abril hi va haver una demanda molt superior de comandes a l’habitual, degut al confinament de la majoria de la població.

Com ha canviat la pandèmia la feina de rider? De quina manera està afectant al desenvolupament de la feina dels riders? Heu pogut assolir el major volum de comandes?

L’hosteleria ha patit una baixada de vendes, però el servei a domicili s’ha convertit pràcticament en una de les úniques vies per consumir menjar de restaurants, el que comporta pels riders en molts casos aglomeracions sense respectar-se la distància de seguretat en les portes dels restaurants. No hem rebut EPI per part de les empreses per tant hem de sumar aquest cost al nostre dia a dia, que la resta de treballadors no han de fer.

  • Aquesta sobrecàrrega laboral ha repercutit en els beneficis salarials o les tarifes són les mateixes malgrat els riscos sanitaris a què esteu exposats? Es van prendre mesures de seguretat per part de les empreses de manera immediata, com la distribució de mascaretes entre els repartidors?

Les tarifes i beneficis salarials han baixat molt enguany i, en conseqüència, Glovo ha rebaixat les seves tarifes. Les plataformes en general estan esprement-nos cada cop més. Per un mateix trajecte es cobra menys ara que fa un any i a més no estan facilitant mascaretes ni gel hidroalcohòlic.

Segons els sindicats, les plataformes de repartiment de menjar a domicili Glovo, Deliveroo i Uber Eats exposen els riders a sancions perquè assignen comandes durant l’horari de restricció nocturna decretat per combatre la Covid-19. La segona nit després del decret del toc de queda, un rider va ser multat a Barcelona quan feia una hora i mitja que havia deixat de circular i ja es trobava fora de servei. Segons el repartidor, l’empresa de repartiment de menjar per a la qual treballa li havia manifestat que fins a la mitjanit es podia moure i desconeix si la companyia assumirà la multa.

  • Segons Riders x Derechos, qui hauria d’assumir les possibles sancions, l’empresa o els treballadors?

Tota sanció que pateixi un rider durant la seva jornada laboral per una mala instrucció per part de la plataforma hauria d’assumir-la la plataforma.

  • A banda de les demandes més urgents inherents a l’actual situació excepcional, quines altres mesures demaneu a les empreses i les administracions per millorar les condicions laborals dels riders?

Per millorar les condicions dels riders només cal fer complir les sentències judicials, en última instància la del TS. Si l’administració és capaç de vetllar pel compliment de les sentències, podrem gaudir de tots els drets com a treballadors que ara mateix no tenim.

  • Quines són les vostres reivindicacions prioritàries: seguretat, salarials, etc.?

A banda de tots els drets laborals que ens pertanyen però que ens veiem en l’obligació de reclamar, com vacances pagades o pagues extraordinàries, és prioritari que les plataformes ens facilitin els EPI per treballar en les circumstàncies actuals de pandèmia i apugin les tarifes per compensar l’exposició a la qual estem sotmesos dia a dia al virus.

Similar Posts