Les Contrabandistes uneix cerveses i promotores culturals cooperatives per un consum responsable

La coherència en el consum és un dels pilars de molts esdeveniments culturals, que més enllà de la cultura, tenen un rerefons de transformació social. Ho veiem en Festes Majors Alternatives, concerts de grups compromesos o obres de teatre amb un missatge crític i combatiu. Tot i això en la majoria d’activitats, una cosa és quasi omnipresent, la presència de les grans marques de cervesa comercial. La dependència en infraestructura o serveis és moltes vegades tan gran que han acabat esdevenint un actor imprescindible encara que moltes vegades no desitjat. El seu poder és capaç de marcar els preus o imposar decisions de caràcter mercantil i polític, convertint espais contraculturals en aparadors publicitaris d’aquestes empreses.

Quiònia Pujol, de la cooperativa Lo Vilot, d’Almacelles


Però aquest escenari pot començar a tocar la seva fi. Diversos espais i col·lectius fa temps que intentem exportar al sector cultural el consum responsable. Això inclou deixar de contractar San Miguel, Moritz o l’hegemònica Estrella Damm, empreses que estan molt lluny dels valors de la sostenibilitat, drets laboral i justícia social. Més aviat representen el model de societat capitalista que es vol subvertir. No és una tasca fàcil, però ara serà possible gràcies a l’esforç conjunt de diverses cerveseres i promotores culturals cooperatives. El passat 5 de novembre es va presentar a Can Batlló el projecte que neix amb el nom de Les Contrabandistes. Oferirà servei d’infraestructures de barres, tiradors, neveres i una nova cervesa, Tribu, elaborada per les cerveseres que hi participen.
L’esperit cooperatiu ha fet possible la unió totes aquestes sinergies per donar resposta a les necessitats de les promotores i de les cerveseres, oferint la possibilitat de desempallegar-se d’aquests símbols de les elits del país. Les cerveses que formen el projecte són Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet; Cornèlia, de Cornellà de Llobregat; Rosa de Foc, de Vallbona d’Anoia; La Bordeta, de Sants; Júpiter, del Pont d’Armentera, i l’esmentada Lo Vilot, d’Almacelles. Per la part de les promotores en formen part a Fundació Esperanzah o les cooperatives Cal Cases, Frescoop, Txarango o Dies d’agost. Les Contrabandistes porta gestant-se des de finals del 2019, però no ha estat fins ara que ha cristal·litzat. Saben que és un moment complicadíssim pel sector cultural, però a la vegada és una oportunitat per reprendre l’activitat amb un canvi de model, apostant per una economia local, cooperativa i compromesa.

Tot l’equip de Les Contrabandistes a la presentació del passat 5 de novembre a Can Batlló


El projecte començarà amb dues fites importants. L’un serà la gira del grup Txarango, que serà abastida només per Les Contrabandistes i pretén ser un exemple de model cultural compromès amb l’economia social i solidària. Havia de començar aquest juny passat, però va haver de posposar-se a causa de la COVID. L’altra serà l’obertura d’una botiga al número 2 del carrer Siracusa, al barri de Gràcia. Volen que sigui un punt de trobada de la cultura cervesera artesana, però també d’informació del projecte i, és clar, de venda de les cerveses de les sis productores de Les Contrabandistes

Similar Posts