Actualitat

El Mercat de Pagès germina a Sants

El passat 17 de desembre, es va inaugurar a la plaça de Cal Muns el Mercat de Pagès ecològic de Sants, un espai amb productes ecològics i de proximitat que es realitzarà el tercer dissabte de cada mes. M’assec amb en Xavier, President de la Xarxa de Consum Solidari, en dia de Mercat de Pagès al costat de l’espai Germanetes, Viladomat amb Consell de Cent. Prenem una Rosa de Foc mentre xerrem sobre el que significa el Mercat de Pagès a Barcelona, i com funciona. Quan li pregunto què és, hi fa referència com a un espai de socialització del barri que busca tres objectius principals. En primer lloc, pretén fomentar l’economia social i solidària, acostant productors i elaboradors a les veïnes dels barris. «Nosaltres venem projectes, no productes», em diu per a tancar aquest primer objectiu. El segon objectiu al qual fa esment és l’educació a partir de la venda directa. «Educació ambiental, agroecològica, sobre soberania alimentària… qualsevol productor et podria parlar mitja hora i més sobre el seu producte tranquil·lament». El tercer objectiu és la recuperació i la reapropiació dels carrers del barri per a les veïnes, «fer la plaça, el mercat, l’àgora, per això s’hi realitzen altres activitats en paral·lel». «I els espais, com es trien?, pregunto». «A l’hora de disposar dels espais, es va teixint», em diu el Xavier. Hi ha hagut diferents aproximacions. Per exemple a l’Eixample, s’ha vinculat molt a l’Espai Germanetes i a les lluites i entitats veïnals associades, era aquest espai o aquest espai. En el cas de Sants, la plaça de Cal Muns és l’espai que ha cedit l’Ajuntament per a ubicar-lo. La relació amb el Consistori es basa en donar rebre econòmic com a mercat i també de cara a fer-ne difusió, però sobretot és un tracte burocràtic per a demanar permisos i autoritzacions, ja que en alguns casos –com el de Germanetes– s’ha de tallar algun carrer. A l’hora de seleccionar la presència de paradistes al mercat, la Xarxa de Consum Solidari és la que està en contacte amb les productores i les elaboradores. A vegades han rebut alguna sol·licitud de botigues que han hagut de rebutjar perquè ja tenen el seu espai. És un procés continu. En tot cas, sempre es prioritza la presència d’entitats i col·lectius de l’entorn, lligats al barri, o els productors o elaboradors que ja siguin a la zona. El Xavier m’ho explica: «Sempre intentem que si hi ha entitats al barri que ja estiguin treballant en la mateixa línia, hi tinguin presència. Per exemple, a Sants hi ha els de Cal Notari, que ja preparen cistelles per a l’Economat Social, i també els de l’Impuls Cooperatiu i els del Casal Independentista de Sants Jaume Compte. […]A Sants hi ha un teixit associatiu molt potent». L’impuls al barri ve de la mà de l’Impuls Cooperatiu de Sants i el Casal Independentista Jaume Compte. L’Òscar, del casal, m’explica com va anar la posada en marxa, arrel del coneixement de l’experiència del mercat de pagès de Germanetes i una xerrada que va organitzar la CUP de Sants Montjuic sobre sobirania alimentària. Després de contactar amb la Xarxa de Consum Solidari, i algunes reunions, van contactar amb l’Impuls. «Fins que no vam contactar amb l’Impuls Cooperatiu de Sants, no ens vam veure amb les forces necessàries per llençar aquest projecte». L’Òscar ressegueix el projecte: «Un mercat és un lloc de intercanvi entre el camp i la ciutat, però on els preus els marquen les pageses i no les grans distribuïdores. Sants és un barri obrer amb una forta tradició cooperativa que va quedar trucanda per la dictadura. Ara fa una anys que comencen a sorgir cooperatives i aquesta tradició es va recuperant. Per exemple, l’Economat de Sants és una de les cooperatives que participa del mercat. En aquest sentit el mercat va molt lligat a la lluita per la sobirania alimentària que permet generar economia arrelada al territori sobre bases de justícia social». Amb aquests criteris, hi ha marge per a la consolidació del mercat de pagès al barri. «S’ha de reconèixer que a Sants exisiteix un moviment popular que abarca moltes temàtiques. L’Assembela de Barri de Sants, el Centre Social, Can Batlló, l’Impuls Cooperatiu, el Casal. El mercat vol ajudar a enfortir i extendre aquesta xarxa generant un espai on la gent que passa pel carrer entri en contacte amb l’agroecologia. L’espai del mercat sempre estarà obert a qualsevol col.lectiu del barri que vulgui donar a conèixer les seves idees o projetces. Per exemple, Som Energia va organitzar una paradeta al darrer mercat. El dissabte 21 de gener esperem tenir material de la mobilització pagesa del 28 de gener». Les companyes que elaboren la cervesa artesana La Bordeta, membres de l’Impuls, em relaten les seves sensacions. «A nosaltres ens suposa participar en un acte al barri, interactuar amb les nostres veïnes i donar a conèixer el nostres productes. És al costat de Can Batllò, el que a nivell logístic ens suposa també donar un cop de mà a l’organització amb taules, carpes o barres si calen. També és una mica un esforç anar un dissabte, quan tota la setmana la tenim ocupada en altres tasques». A més d’enfortir el teixit d’aquests projectes al barri, també ajuda a teixir relacions dins les pròpies organitzacions i entre elles: «A nivell del nostre projecte sobre tot ens suposa afiançar el vincle amb les nostres companyes de l’Impuls, amb els bars cooperatius de la zona, com el Kop de mà i el Koitton i conèixer millor la realitat dels pagesos que venen al mercat». Tot i això, m’escriuen les companyes de La Bordeta, «Encara és aviat per saber el resultat de la interacció amb les nostres veïnes. A la inaguració vam interactuar més amb les nostres companyes i altres paradetes que amb la gent que s’hi acostava. No podem avaluar encara la incidència de l’economía social a partir d’un sol mercat, però pel que vam veure si hi havien veïnes interesades en el mercat i en comprar aquets productes locals». Totes coincideixen en què és massa d’hora per a treure conclusions, però també en què les perspectives són bones. «El dissabte 21 de gener és la segona edició i encara és d’hora per fer un balanç de qualsevol tipus. A la primera edició vam gaudir de començar a conèixer a les productores, de veure a moltes veïnes i veïns que passaven per allà i es van parar a comprar. Es van sorprendre dels preus molt assequibles i de la qualitat». Després de la segona edició, ja comencen a sortir els primers brots.

Comparteix!