Regirem el cub de Rubik

El subjecte revolucionari que ha d’esbossar el nostre horitzó

A mesura que passen els anys s’allunya la visió en blanc i negre d’un quadre que crida amb força cap a la revolució imminent. El quadre, amb els anys i les experiències, guanya en matisos i colors que, com a mínim en l’actualitat, fan de la revolució un objectiu llunyà. Però els matisos i colors ens han de permetre guanyar en les nostres anàlisis, tàctiques i estratègies, per aconseguir un canvi social real, d’un impacte, justícia i llibertat que acompleixi amb les nostres expectatives.

En els últims anys es podria dir amb tranquil·litat que hem viscut algunes revoltes, com el 15M i de forma molt especial a Sants, l’efecte Can Vies. La diferència entre una revolta i una revolució és l’espontaneïtat i la falta d’un horitzó clar cap al qual dirigir-se. Aquesta falta d’horitzons és segurament la mancança més gran d’aquells que ens podem anomenar a nosaltres mateixos revolucionaris, i un dels motius pels quals hem estat incapaços d’atraure a la gran majoria de la població cap a les nostres idees. Els moviments socials en general, han aposentat el seus discursos en una constant oposició i estratègies defensives i de resistències. Però no seria just fer una anàlisi que no tingués en compte l’evolució, que des de l’explosió del 15M, ha fet possible que a dia d’avui la societat en la qual vivim hagi assimilat part dels discursos crítics que hem elaborat els moviments socials de base. També cal destacar, que si bé encara no podem parlar de quin és l’horitzó cap al que caminem, sí que hem anat desbrossant part del camí.
Un element clau per a la creació d’un horitzó comú i transformador és saber des d’on hem de partir. Durant el segle XX, l’anàlisi econòmica desenvolupada per Marx va permetre un reconeixement com a classe, en què es produïa una divisió de la societat segons l’accés o no als mitjans de producció, i la conseqüent identificació en una classe treballadora explotada. Els moviments revolucionaris van plantejar un horitzó clar en que l’objectiu era subvertir aquest ordre, arrabassant, els desposseïts, els mitjans de producció als propietaris. Segons les diferents ideologies, els mecanismes per fer això eren el partit de treballadors o els sindicats. Però en tots els casos calia prèviament una identificació del «qui» per posteriorment articular, el «com», per arribar al objectiu.
Per arribar algun dia a una situació que pugui acabar amb la societat actual, per construir-ne una de més justa i lliure, hem de ser conscients que ens cal articular tot aquest recorregut, sense el qual de moment només podem aspirar a revoltes puntuals, però no a una revolució. Els plantejament de classe segueixen essent vàlids avui dia, però es queden curts en la identificació del explotats i oprimits prenent com a referència només l’element econòmic. Així, el primer que hem de tenir clar i hem de desenvolupar, és quin ha d’esser el subjecte revolucionari que ha de marcar el nostre horitzó. Actualment amb la globalització dels sistemes de producció, l’element que ens serveix per aglutinar els explotats econòmics, de gènere, de raça o de qualsevol altre és el territori, allà on es desenvolupa la vida. Els barris i els pobles són el punt de partida per poder construir les primeres alternatives locals que han de servir per poder experimentar gestions horitzontals de les relacions i l’economia. Són a més els espais on poder treballar de forma local els problemes globals, amb capacitat per incidir en la vida diària de les persones.
Aquesta feina no és nova, portem anys creant casals, ateneus i centres socials ocupats. Però hem de prendre consciència de separar tàctica i estratègia. El primer pas és crear barris vius, però sense perdre de vista l’objectiu de començar a esbossar les línies de l’horitzó cap al que volem caminar.
Comparteix!