Actualitat

Presó per defensar els drets de tothom?

Fa 5 anys un jove ebrenc resident al barri de Sants va ser empresonat durant 23 dies arran de la vaga del 29 de març de 2012 contra la Reforma Laboral. Ara, la fiscalia li demana 4 anys de presó, 9.000 euros de pena multa i 1.200 euros de responsabilitat civil per aquells fets. Des dels moviments socials de Sants i les Terres de l’Ebre s’ha activat la campanya que en demana l’absolució i denuncia les conseqüències de les mesures per les quals es van produir les mobilitzacions d’aleshores.

La vaga del 29 de març de 2012 va ser convocada per la majoria de sindicats en resposta a l’entrada en vigor de la Llei de la Reforma Laboral, actualment vigent, preparada pel govern en majoria absoluta de Mariano Rajoy i aprovada en el Consell de Ministres del 10 de febrer de 2012. La reforma s’inseria en el moment en que les conseqüències de la crisi financera de 2008 eren més evidents a l’Estat Espanyol, sobretot pel que feia a una alarmant pujada de l’atur. Rodríguez Zapatero havia iniciat amb un decret llei la regulació del mercat laboral el 2010 però el fet que l’atur seguís en augment i la convocatòria d’eleccions van portar a una nova reforma, que encara empitjorava més les condicions laborals de la classe treballadora. La solució passava per un augment de la flexibilització del mercat laboral, que el que feia, en realitat, era afegir més llenya al foc, promoure l’acomiadament de manera més fàcil i augmentar la precarietat laboral. La reforma, que havia entrat en vigor l’11 de febrer de 2012, preveia la reducció de les indemnitzacions per acomiadament, facilitava els EROs a les empreses, contribuïa a abaixar salaris i reduir jornades i limitava els contractes temporals, entre altres mesures. Des dels sindicats, aquesta reforma, així com la limitació i disminució de la despesa pública, es veia com una forma d’agreujar la situació i de fer pagar la crisi a la classe treballadora i, alhora, una manera d’utilitzar la crisi com a excusa per abaratir costos laborals i retallar els serveis públics.

L’Andreu, jove militant de l’Esquerra Independentista i de moviments populars de Sants va participar, com altres milers de persones, en els piquets d’aquella vaga per lluitar pels drets socials amenaçats amb l’excusa de la crisi. Va ser detingut pels Mossos d’Esquadra, dirigits en aquell moment pel conseller d’interior Felip Puig, en una ràtzia repressiva que no només el va afectar a ell, sinó també a molts altres activistes, i que va vulnerar drets fonamentals. La jutgessa el va enviar 23 dies a presó preventiva malgrat l’inexistent risc de fuga i l’arrelament del jove tant a Sants com a Tortosa.

Ara que les conseqüències d’aquella reforma són ben paleses, la campanya que es va iniciar ara fa uns anys arran del seu empresonament preventiu s’ha reactivat amb dos grups de suport coordinats, un a Barcelona i l’altre a l’Ebre. Així, el passat dia 25 de juliol es va fer la presentació de la campanya a Tortosa on sindicats, entitats, familiars i persones implicades en diferents lluites van mostrar el seu suport a la campanya. En el manifest que es va presentar i que es pot subscriure al web 29m.sants.org/andreu se’n demana l’absolució i es posa en evidència la doble vara de mesurar de la justícia que, per una banda, segueix perseguint als moviments socials, mentre que, per altra, deixa impunes els causants de la crisi i de les polítiques que la van perpetuar.

Els principals punts que reivindica el grup de suport “Andreu Absolució” són els següents:

  • Denunciem la farsa de la crisi que ha servit per a augmentar les diferències socials, i ha suposat un retrocés evident amb efectes nefastos per a la vida de les classes populars.

  • Denunciem la persecució i repressió política que hi va haver, i continua havent cap a les persones que s’organitzen per fer front a les injustícies, lluiten per un món més just, i en defensa dels Drets de tothom.

  • Fem una crida al suport mutu, la implicació i la solidaritat davant la repressió i reivindiquem la vaga com a eina de lluita legítima i necessària en la defensa d’unes condicions de vida dignes.

  • Mostrem la més absoluta solidaritat amb l’Andreu, així com amb la resta de vaguistes que fruit de la lluita social van ser represaliades.”

Finalment, des del grup de suport s’afirma que l’única via per fer front a les desigualtats continua sent la mobilització, tant en forma de vagues, lluita al carrer i, en aquest cas, suport mutu.

Ni 4 anys, ni un dia. Andreu absolució!

Des del grup de suport “Andreu absolució” es demana a col·lectius, entitats i persones indivuals que us feu fotos amb el logo de la campanya, el qual podreu trobar en barres de diferents festes populars i al web 29m.sants.org/andreu, i les publiqueu a Twitter amb el hashtag #AndreuAbsolució o bé les envieu a infoandreullibertat@gmail.com per penjar-les al blog.

Comparteix!