Editorial

20 anys Burxant

Aquell any 1998 s’estrenava als cinemes la pel·lícula Matrix. Curiosament, al barri de Sants també triàvem la pastilla vermella, aquella que significa escollir la dolorosa veritat per sobre de la pastilla blava, la il·lusió de la ignorància. D’aquestes ganes de fer despertar, de burxar, informar, explicar, comunicar i trobar-nos naixia la Burxa. En un inici unes senzilles, humils però dignes fotocòpies on es transmetia allò que no sortia en cap altre lloc ni mitjà. Lligada sempre als moviments socials del barri des d’on es va conformar i créixer i amb voluntat d’expansió. Per explicar l’especulació que patia i pateix el barri, les seves resistències, la repressió política i les vides dignes i rebels de les veïnes. Però també per parlar de forma propera dels barris de Sants, de llibres, de música, de grups del barri, per fer humor i retrobar el passat comú que corre per aquests carrer. No volem viure a Matrix, volem ser lliures, afrontar la crua realitat per transformar-la i gaudir d’allò que som col·lectivament. El projecte de La Burxa té vida propia, d’aquelles que la fem possible, és a dir, equip redactor, col·laboradores, anunciants i lectores. Per això mateix, és un projecte que, durant aquestes dues dècades ha anat variant, tot i mantenir el mateix esperit que la va fer sorgir.

En plena època millenial, un diari mensual de paper com el nostre segueix essent un important canal de comunicació al barri. Més enllà d’això quan televisions, Twitter’s i Facebook‘s inunden d’informació els nostres sentits, encara segueix present la mancança d’informació local, crítica i pròxima. Per això podem dir que, a La Burxa, encara li deparen molts més aniversaris. Per fer una celebració conjunta ja podem anunciar que el pròxim mes de maig farem una festa d’aniversari, on volem compartir amb totes vosaltres aquesta efemèride.

Comparteix!