Actualitat

L‘últim judici a La Carboneria

Aquest passat 21 de febrer es va celebrar el judici d’en Pol, veí del barri i militant d’Acció Llibertària de Sants, arran de la seva detenció durant la manifestació contra el desallotjament del CSO La Carboneria fa ja 4 anys. Se l’acusava de llençar una ampolla de vidre contra un agent i d’haver-se resistit violentament a la seva detenció. Un procés molt dilatat durant el qual el propi Pol ha afirmat la seva situació d’indefensió, feta patent en el propi judici.
Tot just començar, la jutgessa no va permetre per polèmiques causes burocràtiques el visionat d’unes imatges claus del moment de la seva detenció, al·legant també que aquestes només constataven que «va ser un esdeveniment notori i que aquí només es jutgen fets concrets», argument recurrent utilitzat per fiscalia, jutge i acusació. L’advocat de la defensa va protestar per aquest incident i perquè la jutgessa no cridés a declarar als periodistes que van fer les fotografies que verificaven que no hi havia restes de vidres d’aquest llançament.
El primer torn va ser pel Pol, que respongué a les preguntes de totes les parts sense problemes. Seguidament van declarar 3 mossos d’esquadra de la BRIMO. El primer d’ells afirmava haver-lo retingut de forma ràpida i sense complicacions. Curiosament l’agent va manifestar (un cop va veure l’acusat a la sala), sense que fos preguntat, que no reconeixia al santsenc com l’autor de tots aquests fets. El segon mosso d’esquadra, el caporal i presumpte lesionat, va contradir al seu anterior company assegurant que en Pol el va colpejar i que va ser una detenció llarga i complicada. El tercer agent no havia vist la detenció. Tots tres es van esforçar en expressar que el clima de la manifestació era hostil perquè es van cremar bancs i arbres, i que havien sigut agredits pels manifestants. Seguidament, el primer testimoni de la defensa que reafirmava la versió de l’acusat. Després la jutgessa no va permetre l’entrada del segon testimoni de la defensa i va donar pas a la fase final de la causa, fet pel qual es va protestar.
La fiscalia va ser la que va donar el discurs més polític de la sala. Va aprofitar per criminalitzar la manifestació d’aquell dia i glorificar l’actuació dels mossos d’esquadra. Tot plegat arguments contràriament relacionats amb «els fets concrets que es jutgen» i que ignoren que qui llença la primera ampolla de vidre és qui desnona i gentrifica els barris. Finalment en Pol va expressar el patiment que al llarg d’aquests 4 anys ha suposat per a ell, els seus familiars i el seu entorn, suportar la llosa de poder entrar a presó per delictes que no va cometre. La justícia popular el 16 de febrer ja va dictar sentència durant la manifestació que va recórrer el barri: absolgué al nostre company i condemnà als especuladors que el volen portar a presó. De la justícia burgesa només esperem que contradigui per un cop la funció per a la qual ha estat dissenyada: que els rics no entrin a la presó i que els pobres no hi surtin.

Comparteix!