Entrevistes

Entrevista al Menjador Social Canpedró

Parlem amb el Tolis i la Marta, voluntaris del menjador social de la Fundació Canpedró, situat al carrer Sant Crist nº 13. La Fundació Canpedró ajuda a persones que es troben en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social, donant resposta a les noves dimensions de la pobresa. És una organització en xarxa formada fonamentalment per voluntaris.

Què és el Menjador social de Canpedró?

T: Més que un menjador social, es considera un centre de serveis. Què vol dir això? Que no és únicament un centre on es dóna de menjar, sinó que el projecte és molt més global: engloba de forma transversal diferents aspectes de la persona com ara atenció mèdica, a nivell de serveis socials, orientació laboral,… tot i que la part bàsica és el dinar.

A quin col·lectiu va dirigit?

T: Els usuaris vénen derivats de serveis socials. En un inici va començar amb gent gran que encara que tingués família estava sola, però amb la crisi es va anant ampliant els serveis a persones i famílies amb pocs recursos.  Això ha fet que s’obrís a un col·lectiu més ampli i aquí entren també els fills i filles d’aquestes famílies. Els nens i nenes en època de vacances (Nadal, Setmana Santa i Estiu) participen del casal organitzat per la nostra entitat, en la qual a més a més d’assegurar els àpats fonamentals del dia se’ls ofereix un ventall d’activitats educatives i del lleure.

M: També voldria afegir que el projecte amb la gent gran també hi ha gent que tot i tenir recursos no pot cuinar o que es troba sola. Són àpats en companyia, la veritat és que els usuaris han creat molt vincle entre ells.

Feu sopar, també?

T: No, només dinar. Tot i que algunes persones , per la seva situació personal, s’emporten el sopar també.

Hi ve molta gent?

M:  Abans el cap de setmana dividíem el servei en dos torns. Ara en tenim només un i acostumen a venir al voltant de 40 persones. Entre setmana s’atén entre 80 i 90 persones.

T: El divendres molts usuaris s’enduen el menjar del cap de setmana per a cuinar-lo a casa. Acostumen a ser famílies on els nens durant la setmana dinen a l’escola i el  cap de setmana a casa.

Qui facilita les donacions de menjar?

T: Empreses privades i supermercats, alguna botiga del barri…

M: També hi ha campanyes puntuals amb els comerços i restaurants  del barri, com l’hamburguesa solidària de Timesburg o la tapa solidària que fan diversos bars durant les festes d’Hostafrancs, que ens ajuden a recaptar donacions.

Com s’organitza el servei?

T: Durant tota la setmana hi ha una cuina professional i un equip de voluntaris que li donen suport a més de l’equip de sala que s’encarrega de la sala de parar i desparar taula. El menjador no tanca mai! Ofereix el seu servei els 365 dies de l’any!

M: A més dels voluntaris d’entre setmana, som 14 equips de cap de setmana que anem rotant i així  assegurem que cap dia de l’any queda el centre tancat.

Vosaltres quan fa que hi col·laboreu?

T: Des que va començar el projecte l’any 2012. Coneixíem una persona vinculada a la comissió directiva que m’ho va oferir personalment,  i vam formar un grup entre amics i fills d’amics.

M: És una manera de posar un granet de sorra en una zona propera a mi. No cal anar-se’n a l’Àfrica a fer un voluntariat, existeixen necessitats properes. Jo, per exemple, participo en el menjador  els caps de setmana, però altres anys també he estat ajudant als petits dinars dels casals durant el nadal o l’estiu.

Si algú està interessat a col·laborar, quines opcions té a l’abast?

T: Hi ha varis projectes a la fundació: el reforç escolar els dimarts, o reforç d’anglès els dimecres. En època de vacances escolars hi ha també un casal per assegurar l’atenció dels infants, no només amb àpats sinó també amb activitats, com un casal d’estiu. Al local de davant del menjador és on fem les activitats infantils.

M: És una miqueta més llarg que els casals habituals. Comença una mica més tard al matí però s’allarga fins al vespre per també assegurar el sopar.

Què creieu que fa falta al barri en relació amb aquesta problemàtica social? Penseu que el menjador social de Canpedró pot donar sortida a totes les persones que ho necessiten?

T: En aquests moments no t’ho sabria dir. Però particularment penso que projectes com aquest no haurien d’existir, no existirien si l’administració se’n fes càrrec. Però gràcies a aquesta iniciativa i altres iniciatives populars hi ha gent que ha pogut tirar endavant, ha pogut sortir de la situació de vulnerabilitat i ha trobat feina, gràcies al recolzament. Estem suplint tasques que hauria de cobrir l’administració.

Comparteix!