Actualitat

Manifestació de rebuig a la repressió provocada per l’especulació

A les 19:30 de la tarda començà a omplir-se la plaça de Sants a la part on hi ha el quiosc. És divendres 16 de febrer i l’Assemblea de Barri de Sants ha convocat una manifestació contra la repressió i l’especulació. Abans d’iniciar-se es llegeix un manifest per denunciar el cas repressiu del Pol, un jove que ha viscut tota la vida a Sants i que s’enfronta a un judici on la fiscalia li demana fins a quatre anys de presó. Els fets es remunten a fa quatre anys, quan un important desplegament policial efectuava el desallotjament del Centre Social Okupat La Carboneria. Un edifici que portava cinc anys okupat després de passar molt de temps a l’oblit i abandonat. L’expressió artística que es desprèn de la seva façana, el fan, encara quatre anys més tard,  un immoble destacat dels carrers de Sant Antoni. Un cop desallotjat ha estat catalogat com a patrimoni de la ciutat per ser el més antic de la zona.

La manifestació estava dirigida contra l’especulació, doncs des dels col·lectius participants a l’ABS s’entén que és la culpable d’aquell desallotjament i també de la greu situació que s’esta vivint al mercat immobiliari local. Una situació que és la culpable de la gran quantitat de desnonaments setmanals i l’expulsió silenciada de veïns amb l’increment dels preus del lloguer.

La manifestació estava dirigida contra l’especulació, doncs des dels col·lectius participants a l’ABS s’entén que és la culpable d’aquell desallotjament i també de la greu situació que s’esta vivint al mercat immobiliari local

La manifestació va començar uns vint minuts passada l’hora de convocatòria, quan a la plaça ja s’aplegaven gairebé dos-centes persones. Només emprendre la marxa i trepitjar l’asfalt una important  presencia de policia antidisturbis dels Mossos d’Esquadra es feia present pel passeig St. Antoni. Però aquest cop la manifestació no faria el recorregut habitual de les mobilitzacions per carretera de Sants, sinó que recorrerà els carrerons de la zona sud de Sants, La Bordeta i Hostafrancs. Al inici les parets i més endavant les vidrieres d’entitats bancaries i immobiliàries servirien de mitjà d’expressió per mostrar el rebuig a la especulació. Aquestes entitats eren assenyalades per enriquir-se amb l’endeutament de les famílies, per expulsar a quin no pot pagar els preus que elles ajuden a apujar i per posar per davant el seus beneficis milionaris per davant de la vida dels veïns del barri. També va ser destacat que diversos hostals i allotjaments turístics van patir pintades i se’ls va assenyalar com a exemple claríssim d’expulsió de veïns per instal·lar turistes. Un procés que apujar de forma desmesurada els preus dels lloguers de les zones pròximes. Finalment la marxa va passar breument per carretera de Sants per dirigir-se a una plaça Osca plena de terrasses, on es va fer una lectura, parada prèvia a arribar al final de la manifestació a la Plaça de Sants.

Durant el recorregut es van assenyalar entitats bancaries, immobiliaries, hotels, hostels i apartaments turístics com a culpables de desnonaments i expulsió de veïnes

El col·lectiu Fem Front al Turisme a Sants va realitzar un vídeo de la mobilització i el Grup d’Habitatge de Sants també va aprofitar a fer-se visible, ja que rep moltes de les víctimes del salvatge mercat immobiliari. No és la primera vegada que l’especulació i la repressió política van de la mà, però el barri de Sants respon assenyalant a alguns dels culpables.

Articles relacionats
Actualitat

L’Elèctrica Dharma celebra els seus 50 anys de la mà de La Ciutat Invisible

Actualitat

A Sants, avancem en la lluita de classes

Actualitat

Gentrifi... què?

Actualitat

La prepotència policial posa al Casal al seu punt de mira