Actualitat Col·lectius en lluita

27 famílies de 3er de l’escola Barrufet fan insubmissió a les proves de la LOMQE

Els passats dies 13, 14 i 16 de març, 27 famílies de 3er del CEIP Barrufet de Sants es van organitzar per no portar els seus infants a l’escola durant els tres matins. El motiu era portar a terme una insubmissió a les proves que es realitzaven en aquestes dates. Els 27 infants, acompanyats de mares, pares i monitors, van aprofitar aquests matins “insubmisos” per a dur a terme altres aprenentatges a l’espai cedit per Can Batlló;  van poder realitzar escalada al rocòdrom, esports a les pistes o participar en jocs col·laboratius, entre d’altres.

Les famílies que han realitzat aquesta objecció de consciència a les proves de tercer de primària ho han fet com una eina per paralitzar i denunciar la LOMQE i tot el que representa, ja que les proves externes són un instrument dels sistemes educatius basats en la competició perquè permeten classificar les escoles i establir rànquings entre elles. Per a les entitats que han portat a terme la crida a la insubmissió, coordinats a la Xarxa d’Escoles Insubmises, neutralitzar les proves de 3er (com les de 6è) significa paralitzar la LOMQE.

Segons denuncia la Xarxa d’Escoles Insubmises, les proves porten a la privatització i la mercantilització de l’educació a través de la comparació i l’establiment de rànquings entre escoles. Mestres i centres es veuen immersos en un règim competitiu i de funcionament empresarial aliè a l’esperit de l’educació inclusiva. D’altra banda, el reduccionisme flagrant de les proves força a reconduir l’educació cap a una deriva academicista i de premi/càstig, a canviar els programes i projectes d’escola per ensinistrar els nens a superar els exàmens (en molts casos tipus test) de 12 hores de durada o més, i a segregar els alumnes en diferents itineraris de forma prematura, deixant de garantir la igualtat d’oportunitats. Les entitats de la crida a la insubmissió a les proves advoquen per avaluacions que busquin detectar mancances i assignar els recursos necessaris sense fer entrar escoles, mestres i alumnes en un règim competitiu.

Les accions d’aquest tipus, que s’han dut a terme a diferents escoles catalanes durant les mateixes dates, compten amb el suport de la Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI), de la gran majoria sindical a l’ensenyament (USTEC-STEs, CGT, COS, CCOO i UGT, entre d’altres), de l’associació d’estudiants majoritària (el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, SEPC), i de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, l’ILP per l’Educació Pública i Assemblea Groga, entre moltes d’altres associacions i partits polítics.

El mes de maig es duran a terme les proves externes de 6è, moment en que la Xarxa d’Escoles Insubmises prepara noves accions de protesta.

Comparteix!