Barri creatiu

Teatre “Projecte Atlas”, d’Anna Borralho i João Galante

“Si 80 dinamitzadores socioculturals indignades per la desigualtat incomoden a molta gent, 81 incomoden encara més”

Aquesta és una de les 100 frases que van aparèixer a la mostra del projecte Atles dins del Festival Salmón del Mercat de les Flors el darrer més de febrer. Un espectacle liderat per l’entitat el Graner, situada al barri de La Marina del districte de Sants-Montjuïc.25
L’espectacle, dirigit per Ana Borralho y João Galante, porta fent-se des de l’any 2012 a diferents indrets d’Europa i també al Brasil. Consisteix en una performance en què 100 persones construeixen l’atles de l’organització social del territori, en aquest cas, del barri de Sants. L’atles pretén portar a escena les inquietuds dels ciutadans i ciutadanes dins del món globalitzat en el qual vivim. Per participar-hi, no cal ser una persona experta en ball, cant o teatre, simplement s’ha de tenir ganes de participar voluntàriament en un projecte comunitari. Les persones es presenten omplint un formulari i la selecció posterior té per objectiu agafar perfils diferents que representin la diversitat social existent. Després de 5 dies intensos d’assaig, s’acaba dalt l’escenari durant 1,5 hores amb cos, veu i moviment. La intenció és cridar, ballar, cantar i reivindicar en veu alta tot allò que cada persona vol dir sobre la societat, sobre el petit micromón personal que viu cadascú. Es tracta de portar aquesta diversitat del territori a escena a través dels 100 testimonis que han sigut seleccionats.

És curiós adonar-se com les persones som, a la vegada, tan iguals i tan diferents. Totxs carreguem un passat però, alhora, anelhem viure el present. No volem ser jutjats/des, lluitem cada dia per construir la nostra identitat i cridem perquè les preocupacions s’escoltin en veu ben alta.

Comparteix!