Entrevistes

Grup d’Habitatge de Sants

Parlem amb ell Grup d’Habitatge de Sants, grup assembleari de suport mutu i solidaritat en defensa del dret a l’habitatge digne, focalitzant en el barri de Sants i entorns propers, en xarxa amb d’altres col·lectius de lluita veïnal.
Com i quan va sorgir la iniciativa?

– La llavor del grup sorgeix de la necessitat de fer front, a nivell de barri i de forma assembleària, a l’onada especuladora que ens està expulsant de les nostres llars. El grup es va posar en funcionament just a l’abril de l’any passat. Participen membres del grup de l’Obra Social Bcn, que veuen la necessitat de treballar a nivell de barris, aportant coneixements i la seva experiència. També veïnes del Bloc La Bordeta i altres persones del barri ens organitzem per dur endavant la lluita per a l’autogestió del dret a un habitatge digne.

Com us organitzeu?

– En reunim en assemblea oberta cada diumenge a les 18h, a la plaça Joan Corrades (Bordeta – Hostafrancs). A les assemblees compartim experiències i donem sortida a les diferents situacions, alhora que ideem accions i tàctiques, ens recolzem fent acompanyaments, fem pinya per a aturar desnonaments, dialoguem per aconseguir lloguers socials, aprenem estratègies per lluitar contra els especuladors i la violència immobiliària que exerceixen sobre el veïnatge…

Qui pot venir a les assemblees?

– Totes les veïnes i veïns que vulguin col·laborar o que es vegin en situacions problemàtiques respecte a l’habitatge.

Sants-Montjuïc és el segon districte de Barcelona on més es desnona, quina és la vostra opinió al respecte?

– És una barbaritat i una clara vulneració d’un dret bàsic recollit a l’article 47 de la tan anomenada constitució espanyola: dret a un habitatge digne i adequat. Cal potenciar la unió per lluitar contra els desnonaments i teixir estratègies per aturar les bases de l’especulació.

Heu col·laborat en l’aturada de varis desnonaments, ens en podeu detallar algun? Quina és la situació actual d’aquestes famílies o persones?

– Aturar un desnonament és sempre una situació tensa i molt greu per a les famílies, i per a la majoria de participants. Els perjudica greument la salut, tant emocional com físicament.

En essència consisteix a fer molta pinya davant de la porta per no deixar passar ni a la comitiva judicial (que executa l’ordre del jutjat) ni al manyà (que efectua el canvi de pany), alhora que cal argumentar a la comitiva els motius pels quals no es pot fer fora de casa a la família.

També hem vist com darrerament ha augmentat la repressió policial: a Badalona, el mes passat, va haver-hi 10 ferides i 1 detingut sense cap motiu en un desnonament. A l’assemblea hi ha famílies emblemàtiques, que han aconseguit aturar desnonament rere desnonament i lluitar per un lloguer social, seguint tot el procés: famílies en clara vulnerabilitat social, que esgoten tot el recorregut administratiu (habitatge i serveis socials) i que, arribat un cert moment, l’administració no els garanteix un habitatge digne (bàsicament, per manca de parc públic d’habitatges). Ens veiem obligades a donar el pas i desobeir les lleis injustes (que beneficien clarament als especuladors), resistint activament al desnonament. Forçant a la propietat (majoritàriament fons voltors o bancs) a un lloguer social: aquell que garanteix poder pagar un lloguer entre un 10% i un 18% dels ingressos, segons recull el punt 7 de l’article 5 de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

En la nostra assemblea tenim a l’Encarna, que ha resistit ja 3 desnonaments i té el proper llançament el 22 de maig (quan des de desembre té un pis de lloguer social aprovat per la Mesa d’Emergència del Consorci d’Habitatge de Barcelona: no hi ha pisos disponibles). En aquesta mateixa situació està la família de la Ruxandra, nucli familiar de 8 persones, que han resistit ja a 5 desnonaments (3 a porta i 2 als jutjats), i també es troben esperant pis de lloguer social aprovat en Mesa d’Emergència, i que l’administració no pot adjudicar per manca de pisos. Una situació ja fa 2 anys i mig que dura.

Quin altre tipus de problemes o demandes d’ajuda us arriben?

– De molts tipus: no renovacions de contractes, pujades abusives del lloguer, ocupacions vàries (moltes de pisos de bancs per a forçar lloguer social i anar ampliant d’aquesta manera el parc públic de pisos), problemes en habitacions llogades, estafes relacionades amb la necessitat d’habitatge, casos d’assetjament immobiliari, subministraments (aigua, llum…) i pobresa energètica.

Són diferents aquestes situacions de les que es rebien quan vau començar?

– No, bàsicament segueixen sent les mateixes.

Amb quines altres associacions o grups col·laboreu?

– A nivell de barri amb diferents col·lectius que conformen l’Assemblea de Barri de Sants, com Fem Front al Turisme, Acció Llibertària de Sants, la Trama Feminista, Can Vies, Can Batlló, …

A nivell de districte i entorn proper, col·laborem amb altres col·lectius d’habitatge com el Sindicat de Barri PobleSec, Fem Sant Antoni,  @assembleaMarina/@Engranatge, @XHabitatgEE, FemSantaEulalia… o amb els blocs en lluita (BlocLlavors, Leiva37, Entença151, Borrell59, Roger deFlor209, i un llarg etcètera. A nivell de ciutat o d’àrea metropolitana, amb els grups que també lluiten pel dret a un habitatge digne: @HabitatgeGracia @XciutatVella  500×20, AAVV Meridiana, Assemblea del Raval, ResistimAlGòtic, AccióRaval @ObservatoriClot, habitatge_cascantic, @HabitatgeVKK  @EnsPlantemP9, @PACBADALONA, PAHC Bages, @PACMataro, i molts d’altres q estan lluitant al territori.

  • El Grup d’Habitatge de Sants es troba cada diumenge a les 18h a la plaça Joan Corrades (Hostafrancs – Bordeta)
  • Twitter: @GHabitatgeSants
  • Mail: gruphabitatgesants@gmail.com
Articles relacionats
ActualitatCulturaEntrevistes

"L’objectiu de la temporada era tornar a fer castells"

Entrevistes

Mercè Cardús: Contenta de viure tota la vida a la Bordeta

Entrevistes

Llorenç Gasset

Entrevistes

Ivan Miró: Una nova ciutat basada en la matriu publico-cooperativa-comunitària