Col·lectius en lluita

L’Escola Popular de la Bordeta

Està naixent un nou projecte al barri, l’Escola Popular de La Bordeta. Un projecte nou d’aquests que té clar que no és un punt al mig d’un full en blanc, naix a un barri amb una llarga història i un motivador present d’iniciatives de pedagògica crítica. A més a més, tenim una germana gran, l’Escoleta Popular de Manresa. L’Escola Popular de la PAHC Bages és un projecte situat al barri antic de Manresa, als baixos d’un local okupat pel col·lectiu. Al 2016, després d’identificar la necessitat de reforç escolar per part de molts infants -del col·lectiu i del barri-, una vintena de persones es van organitzar per acompanyar-los en els dubtes acadèmics durant tot un any. Poc a poc, però, van anar aprofundint en la mirada de la pedagogia crítica anant més enllà del suport en deures per iniciar un procés educatiu cuidat, crític i horitzontal que cerca, en les seues paraules, la presa de consciència del món que els envolta i generar pràctiques de resistència. Tot això, amb una voluntat transformadora no només des dels continguts, també des de les relacions i el treball col·lectiu, molt influenciada per l’educació popular llatinoamericana i l’educació lliure catalana, entre altres.

I.. que volem fer a La Bordeta? A aquestes alçades del text ja ho haureu esbrinat… volem replicar l’Escola Popular de Manresa al barri de sants, tot adaptant-la al nostre context, necessitats i ritmes. Volem engegar un projecte que acompanye a xiquets i xiquetes del barri, al mateix temps que ens transforma a nosaltres mateixes. I volem vincular-ho a col·lectius com el Grup d’Habitatge de Sants i altres espais que realment necessiten aquest suport. L’espai que acollirà aquest projecte són els baixos del Bloc La Bordeta, a la plaça Joan Corrades.

Què proposem? La nostra idea és començar aquest octubre, i mentrestant anar creant entre totes com serà el projecte en funció de les eines i coneixements que tinguem, arribarem on podrem i ho farem gaudint. Per això cal primer de tot treballar molt en el projecte pedagògic, adequar l’espai, cercar materials que puguem necessitar… per tenir-ho tot llest de cara al curs que ve. Ara per ara només tenim unes setmanes des que el passat 14 d’abril ens vam trobar per primera vegada. La nostra il·lusió i energia, no obstant, és inversament proporcional a la nostra història. Tenim molt present per endavant!

És per això que vos animem a participar en el projecte. Com? Les properes assemblees seran el 5 de maig, el 2 i 30 de juny i el 14 de juliol, dissabtes al matí de 10:30 a 13:30. De moment, estem treballant en dues comissions “pedagògica” i “comunitat” per generar una proposta realment transformadora i arrelada al territori. També pots participar de manera puntual a les jornades de treball per reformar l’espai o difonent el projecte. T’animes? Ens pots escriure a escolapopularlabordeta@gmail.com o seguir-nos a twitter @escolabordeta.

Comparteix!