Actualitat

Itaca Band, el conflicte que segueix obert al barri

L’actuació d’Itaca Band a l’anterior Festa Major dels Borinots va marcar un punt d’inflexió entre diversos col·lectius de l’ABS i els Castellers de Sants. El cantant d’aquest grup, l’Albert Garcia, havia estat assenyalat per una agressió masclista i un grup de dones portaven temps denunciant-lo. El grup sempre ha fet costat al seu company i la negació dels fets ha estat sempre la seva defensa. Per contra, per part de les dones s’ha fet costat a la noia agredida i han aconseguit que se suspenguessin diversos concerts a Catalunya i Euskal Herria durant l’últim any.

El cas va esclatar de forma mediàtica durant les festes del nostre barri. Quan diverses persones dels moviments socials van veure que Borinots pensaven portar a Itaca Band, es van posar en contacte amb el col·lectiu per advertir-lo i demanar-li que no ho fes. Això passava a les portes de l’agost, quan les festes estaven pràcticament a tocar. A partir d’aquí, els fets es precipitarien cap al conflicte. Castellers no va voler donar credibilitat a les acusacions o, com a mínim, es van aferrar a la presumpció d’innocència. Aquesta actitud va fer que ells mateixos sortissin de la comissió de protocol contra les agressions masclistes de les festes majors, on estaven participant des de feia mesos, ja que incomplien la primera clàusula: el no qüestionar a una dona que s’ha sentit agredida.

Els contactes i les reunions prèvies entre els col·lectius van resultar infructuoses i, finalment, es va fer una crida per mostrar el rebuig cap a l’actuació del grup per part dels col·lectius de l’ABS i d’altres que s’hi van sumar. Arribat el dia del concert, Itaca Band, i donada la visibilitat que havia pres el conflicte que fins al moment havien portat de forma silenciada, va prendre la decisió d’utilitzar el seu concert com una plataforma de suport cap al seu cantant i, a la vegada, com a desafiament al moviment feminista que, per altre costat, en demanava el boicot. Així, amb el suport de la seva discogràfica, van pujar a l’escenari amb una desena de membres d’altres grups famosos del seu segell com Txarango, la Pegatina i altres. Davant d’aquest desafiament, la convocatòria de rebuig va boicotejar el concert col·locant-se davant de tot de l’escenari amb una pancarta i crits. Tot plegat va acabar en una situació de molta tensió entre les feministes, els seguidors del grup i els mateixos castellers que intentaven que tot pogués seguir el seu curs. El concert va haver de ser suspès i els de Cal Borinot van denunciar que, durant el boicot, van patir agressions. El cas va sortir pels mitjans de comunicació de masses que van culpar de tot al col·lectiu del barri La Trama Feminista.

Des d’aquí s’han generat diversos conflictes. Per un costat, Itaca Band ha esdevingut un símbol infame pels col·lectius feministes ja que, en comptes d’iniciar un procés de resolució amb la noia agredida, s’ha dedicat a treure comunicats -a vegades contradictoris- per seguir negant els fets. A més, en una roda de premsa realitzada al setembre anunciaven accions legals contra aquells que els denunciessin públicament.

Per altra banda, al barri es va produir un divorci entre els castellers i els col·lectius de l’Assemblea de Barri que havien gaudit d’una excel·lent relació durant els últims anys. Aquests col·lectius acusen els Borinots d’haver donat a Itaca Band una plataforma pel desafiament a les feministes. Per l’altre costat, els castellers acusen les persones que van participar en la mobilització d’agredir-los. Les relacions personals i socials del barri van forçar que s’iniciés un procés d’acostament per restablir les relacions però aquest procés ha estat aturat per la interposició de denúncies penals per part de dos castellers.

Dimecres 25 d’abril a les deu del matí, prop d’una vintena de dones estaven concentrades a les portes de la ciutat de la justícia. A l’interior, n’hi havia cinc citades a realitzar una roda de reconeixement. Les denúncies de dos castellers contra elles estan tirant endavant. La judicialització és, de moment, l’últim episodi d’aquest conflicte.

>> ACTUALITZACIÓ: Les dues denúncies presentades per dos castellers ja han estat retirades. A més, aquesta setmana el cantant d’Ítaca Band ha demanat disculpes i ha reconegut l’agressió.

Comparteix!