Actualitat

Judici a 5 Mossos d’Esquadra per agredir diverses persones refugiades a l’interior d’un portal durant les protestes pel desallotjament de Can Vies

El dimecres dia 11 d’abril es va realitzar el judici contra cinc Mossos d’Esquadra acusats d’agressió a un grup de persones que estaven refugiades dins d’un portal de Plaça de Sants. Els fets van succeir el 27 de maig de 2014 i era el segon dia de protestes pel desallotjament del CSA Can Vies. Les víctimes denuncien fins a quaranta cops de porra. Els informes mèdics acrediten lesions i fractures al cap, l’orella, el braç i la mà, entre altres.

És el primer judici per agressió -dels fets ocorreguts durant les mobilitzacions de suport a Can Vies- a Mossos d’Esquadra. El pròxim 30 de maig n’hi haurà un altre de judici, aquest cop per l’agressió a quatre nois detinguts al carrer Roses. I si això ha estat possible és gràcies a les fotografies i vídeos que es van realitzar al mateix portal de Plaça de Sants. Altres agressions ocorregudes aquells dies, per contra, es mantindran en la impunitat habitual dels cossos policials.

En les proves presentades, es podia apreciar de forma clara com els agents colpejaven de forma reiterada a les persones de l’interior del portal que no oposaven cap tipus de resistència i algunes, fins i tot, estaven a terra amb les mans enlaire. Tanmateix, cap dels agents ha declarat haver donat cops de porra al cap, malgrat reconèixer que un jove va sortir d’aquella porteria amb el cap ensangonat. Es van dedicar a «netejar» el portal segons les seves pròpies declaracions. “La manera de netejar el portal és colpejar per treure les persones”. Les versions de les víctimes contrasten amb la dels policies. Les víctimes relaten que, quan van començar les càrregues, es van amagar al portal per por i, a l’arribar els mossos, aquests els van començar a pegar amb les porres de forma reiterada. Un dels joves denunciants va explicar que va acabar amb un trau a l’orella i que els mateixos veïns de la zona el van ajudar una vegada els Mossos ja havien marxat.

Durant el judici, que se celebrava a l’Audiència de Barcelona amb un jurat compost per tres jutges per la qualitat d’aforats dels policies, va quedar més que demostrada l’actuació irregular i il·legal dels agents. La fiscalia va demanar una pena de tres anys i mig de presó per cada agent, l’acusació particular de tretze a catorze anys i la defensa l’absolució. Malgrat tot, és de llarg sabut la diferent vara de mesurar que s’empara a la justícia a l’hora de tractar les infraccions de cossos de seguretat que de manifestants. Quelcom que hauria de ser a l’inrevés doncs en aquest cas s’està produint a més un abús de l’autoritat.

Dos dels jutges de la sala es van mostrar comprensius amb els policies preguntant a les víctimes, fins i tot, els motius pels quals estaven allà i si havien participat en les protestes de suport a Can Vies, un aspecte del tot irrellevant en una causa on el que es jutja és la presumpta actuació il·legal dels policies. L’advocada defensora dels agents, malgrat demanar-ne l’absolució, va fer saber als tres jutges del tribunal que, abans d’iniciar-se la vista oral, s’havien consignat 9.000 euros en concepte d’indemnització. Una aportació de diners que podrà ser considerada com un element atenuant en la sentència.

Comparteix!