Editorial

La Manada som nosaltres

El passat 26 d’abril es va conèixer la sentència del judici pel cas de “La Manada”. L’Audiència de Navarra va decretar per a cada un dels acusats 9 anys de presó per abús sexual, desestimant d’aquesta manera la sol·licitud de 22 anys per agressió sexual (violació) que demanava la Fiscalia de Navarra, i això a pesar que, en la mateixa declaració dels fets, es fa evident que va existir intimidació i violència per determinar que va ser una agressió sexual. Tan bon punt es va conèixer la sentència, col·lectius feministes d’arreu de l’estat van convocar manifestacions per mostrar el seu rebuig a la que es considera una decisió judicial escandalosa.

Com a societat tenim un greu problema quan els tribunals tenen una comprensió del gènere i de la sexualitat tan limitada que dicten una sentència “sense violència” quan: cinc homes han agredit sexualment (oral, vaginal i analment) i en grup a una noia de 18 anys en un portal (ells 10 anys més grans que ella), n’han gravat fins a 7 vídeos, li han robat el mòbil, han fet bromes sobre la violència empleada contra ella i han presumit dels fets entre amics. Pel tribunal en qüestió, la víctima no va deixar prou clar que estigués sent obligada o forçada i la fiscalia no ha pogut demostrar el contrari (a pesar de totes les proves aportades i de la pròpia situació en si: 5 contra 1 en un portal). 

Amb aquesta sentència s’evidencia la gran distància que existeix entre el que la societat civil entén per violació, intimidació o consentiment i la lectura patriarcal que en fa encara la institució, en aquest cas, l’Audiència provincial de Navarra. El que és violència per a una dona no ho és per als tres magistrats, fins al punt que un d’ells va votar a favor d’absoldre els acusats argumentant que no veia “oposició, rebuig, disgust, dolor o por” per part de la víctima a les imatges gravades durant l’agressió. Les diverses mostres de rebuig popular van més enllà del cas concret, són un rebuig cap al patriarcat i la seva projecció a través de les institucions, les quals, en última instància, tornen a deixar la víctima indefensa.

Comparteix!