Actualitat Col·lectius en lluita

ExpresSA’NTS. Una trobada artística i inclusiva al barri

Tot va començar l’any 2014, arrel de la celebració del XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores a Barcelona, quan vam rebre la visita d’en Josep Maria Font, un amic de fa anys, mestre, dinamitzador cultural, artista i membre del comitè organitzador del congrés. En Josep M. ens va proposar organitzar alguna activitat vinculada al congrés però oberta a tot el barri, una activitat artística que tingués una forta vessant inclusiva. Vam començar a treballar en una petita comissió d’entitats, amb la gran implicació del Col·lectiu d’Artistes de Sants. Així va néixer la llavor de l’ExpresSA’NTS. La primera edició es va basar en les arts plàstiques i va ser un èxit de participació de públics ben diversos.

Any rere any, hem anat repensant l’ExpreSA’NTS i ampliant la proposta a altres llenguatges artístics, a entitats organitzadores i implicant especialment els joves del barri en la preparació i en les actuacions i sumant el suport del Districte de Sants-Montjuïc. Fins i tot el cartell és realitzat per l’alumnat de batxillerat artístic de l’Escola Proa.

ExpresSA’NTS va celebrar la seva quarta edició el passat 12 de maig, al Casinet d’Hostafrancs, amb un gran èxit de participació i abordant una gran varietat de temàtiques expressives. D’aquesta manera, es van assolir els seus objectius primordials, que foren el de ser una veritable trobada inclusiva, on joves d’orígens i capacitats ben diverses van participar tant dinamitzant tallers com fent actuacions. La pintada del mural a una paret del Centre Esportiu Municipal de l’Espanya Industrial va ser molt gratificant, ja que hi havia un bon nombre de mans de totes les edats, que es van animar a pintar, conformant entre totes, una gran composició que guarda l’essència dels infants, qui varen ser els creadors previs dels dibuixos originals amb els diferents elements del barri que volien plasmar.

Les entitats participants d’aquest any van ser: Anem Junts, Artixoc, Banda i Majorettes Triangle de Sants, CAPI Barcelona Esquerra, Col·lectiu d’Artistes de Sants, Companyia de Ballet Clàssic de Catalunya “La Companyia”, Coral Sant Medir, Ballet Internacional danzantes de Tijera Europa,  Escola de Circ i Dansa La Sala, Escola Proa, Fundació Privada Artesà, Fundació Joia, Gegants de Sants, Institut Emperador Carles, Institut Joan Coromines, Josep Mª Font, Las Tiendas de la Estación, Sarau, Serveis Socials, Cotxers-Casinet, el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i el Districte de Sants-Montjuïc.

 

 

Les entitats organitzadores seguirem mimant l’ExpresSA’NTS per què cada any més nois i noies, veïns i veïnes us sentiu convidats a participar i gaudir-ne.

 

Què va suposar l’ExpresSA’NTS? Testimonis de les persones i entitats participants:

Participar a l’ExpresSA’NTS és una oportunitat per connectar amb altres entitats del barri que estimen les arts. Ens agrada pensar que amb la nostra aportació, el disseny del cartell de l’esdeveniment i l’exposició que es fa cada any, contribuïm a crear un barri més sensible a l’art”, Escola Proa.

“Una vivència de creixement comunitari” Josep Mª Font

“Explosió d’art i alegria. Goig per Expressar-te a Expressants. Riuada d’art i expressió”, Banda i Majorets Triangle de Sants.

“Engendrar cultura comunitària de proximitat”, educadors i educadores de carrer.

“Una trobada d’amics i amigues”, Artixoc

“M’ha ajudat a conèixer més activitats que es fan al barri i que són divertides”, “M’he sentit útil ajudant a preparar i realitzar les activitats”, “Creiem que és important poder participar amb els joves per tal de promoure les seves capacitats, com també fer-los partícips d’activitats del barri” Fundació Joia.

“Una oportunitat per donar a conèixer les activitats enriquidores que es fan al barri” Judit, Institut Emperador Carles i Coral Sant Medir.

“Sants expressa art i salut”, CAPI Barcelona Esquerra

Comparteix!