Actualitat

La Lleialtat, un equipament lliure

Que la tecnologia ha mediatitzat les nostres vides és un fet sobre el qual qui més qui menys ningú dubta. Ens relacionem, creem i treballem a través d’aplicacions. Hi aboquem tot allò que fem, les nostres idees, els nostres records i fins i tot les nostres constants vitals, sense temps per reflexionar. A més els canvis tecnològics cada cop es produeixen més ràpidament i la tecnologia s’escapa de les nostres mans, sense que arribem a entendre ni com funciona ni al servei de qui està.

Les dades s’han convertit en un dels principals productes del mercat, un fet que ha portat a moltes empreses a implementar mecanismes per tal que els usuaris generin dades i més dades. Una vulneració del dret a la privacitat que alhora posa en risc els processos democràtics que haurien de constituir la base de la nostra societat. Té sentit que des del sector públic s’opti per opcions tecnològiques privatives que faciliten a les empreses l’extracció de dades? Té sentit que les administracions segueixin malbaratin diners comprant llicències quan hi ha alternatives lliures?

L’obertura de la Lleialtat Santsenca a l’agost de 2017, va donar l’oportunitat de transportar els principis del model de la gestió comunitària, també a l’àmbit tecnològic, demostrant que un altre ús de la tecnologia és possible i necessari. A la Lleialtat es va crear la comissió Lleialtec amb l’objectiu de donar respostes a totes les necessitats tecnològiques que requereix un equipament com aquest amb programari lliure i criteris ètics. També es va plantejar que tots els coneixements generats en aquest procès d’aprenentatge col·lectiu s’havien d’anar documentant i compartint per tal que totes les entitats, espais i projectes que vulguin els puguin replicar o que puguin servir de referència, una tasca que es fa a la web https://tec.lleialtat.cat. És així com va néixer el projecte Equipaments Lliures.

Des de la Lleialtat s’ha realitzat un primer mapatge sobre l’ús tecnològic als equipaments de gestió comunitària de la ciutat de Barcelona en que han participat 16 d’aquest espais. En aquest mapatge s’ha pogut constatar que, tot i que a molts d’aquest espais ja existeix una certa consciència tecnològica, l’ús de les tecnologies lliures encara és insignificant. Manquen plans que permetin anar impulsant l’ús del programari lliure i coordinadors tecnològics que puguin fer acompanyament a aquelles entitats o espais que vulguin fer aquest pas cap a la sobirania tecnològica. Per això el projecte Equipaments Lliures es planteja convertir la Lleialtat Santsenca en un model de bones pràctiques en el camp tecnològic que pugui servir de referent per a d’altres espais de la ciutat. Un espai des d’on desenvolupar el pensament crític, i on fer formació i divulgació.

Entre moltes altres coses a la Lleialtat s’han anat substituint aplicacions privatives com llistes de correu o carpetes compartides per aplicacions lliures. Ara, per exemple, el butlletí de l’equipament està autogestionat de manera que no es cedeixen les dades a tercers. També s’han impulsat eines que faciliten una comunicació transparent i oberta entre els membres de la comunitat que impulsa la Lleialtat. Però s’ha anat molt més enllà. Amb la idea de compartir els coneixements amb la comunitat molt del desenvolupat a la Lleialtat s’ha plantejat com a matèria docent, de manera que moltes de les tasques necessàries, com és la creació d’una aula d’informàtica conjunta amb La Troca, s’han realitzat en forma de tallers oberts al veïnat, una pràctica d’apoderament tecnològic comunitari.

Articles relacionats
Actualitat

L’Elèctrica Dharma celebra els seus 50 anys de la mà de La Ciutat Invisible

Actualitat

A Sants, avancem en la lluita de classes

Actualitat

Gentrifi... què?

Actualitat

La prepotència policial posa al Casal al seu punt de mira