Actualitat

Llei Mordassa a la Burxa en un desnonament aturat in extremis

A les 9 del matí del dijous 24 de maig estava previst un desnonament més al nostre barri – som, de fet, el segon districte amb més desnonaments. En aquest cas es tractava de dues veïnes estafades en un crèdit hipotecari concedit per Bankia, entitat rescatada amb fons públics. Una de les veïnes no es trobava al domicili perquè estava ingressada per malaltia a l’hospital. L’altre habitant de l’habitatge a desnonar era en Toquir, que esperava amb un grup de veïnes i activistes del Grup d’Habitatge de Sants al portal de casa seva per evitar aquest desnonament.

La comitiva judicial i els mossos intenten executar el desnonament malgrat que les habitants de l’immoble no tenen cap alternativa i la propietat és de Bankia, entitat rescatada amb diners públics

Passats dos quarts de deu arriba la comitiva judicial amb un representant de l’entitat demandant i una patrulla dels Mossos d’Esquadra. En aquest moment es produeix una negociació per part dels activistes i la comitiva. S’explica la situació d’inseguretat en que es troben els dos habitants, que estan seguint els passos administratius per poder resoldre la demanda interposada, avalat per una representant d’Habitatge de l’Ajuntament. No tenen cap alternativa habitacional on poder anar si s’executa el desnonament. L’actitud de la comitiva és descaradament agressiva i, malgrat ser el primer llançament d’execució de la demanda, insisteixen reiteradament que el desnonament s’ha d’executar. En aquells moments els dos mossos d’esquadra seguits per la comitiva judicial intenten traspassar el mur humà que les activistes formen per evitar que les dues veïnes siguin expulsades de casa seva. Al no aconseguir-ho, es retiren momentàniament mentre truquen a més reforços, s’acosten dues parelles més de mossos i esperen l’arribada dels antiavalots.

Els Mossos d’Esquadra retenen i identifiquen al redactor de la Burxa que cobria la noticia. El denuncien sota la llei Mordassa per gravar l’intent de desnonament i intenten sostreure-li el mòbil

Uns moments de tensió que augmenten quan els agents de l’autoritat agafen al redactor d’aquest diari que cobria la noticia en el moment que aquest s’havia allunyat uns metres del grup de veïnes. En aquell moment els antiavalots just acabaven d’arribar i entre quatre agents separen al periodista per la força i un d’ells li extreu el mòbil de la butxaca i se’l guarda al seu pantaló. Identifiquen al membre d’aquest diari i se li comunica que està denunciat per gravar l’actuació policial i penjar-la a les xarxes socials, sanció recollida a la llei Mordassa amb penes de 600€ a 30.000€. La pressió dels concentrats, però, aconsegueix que el mòbil robat torni al seu propietari.

El desnonament és aturat in extremis per l’arribada de més veïnes que impedeixen que el desplegament de mossos pugui executar-lo amb facilitat

Gràcies a les crides fetes precisament a les xarxes socials, arribem més veïnes per evitar el desnonament. El cap del districte dels mossos d’esquadra arriba a la zona i desaconsella l’actuació perquè necessita més efectius per fer-lo possible – en aquell moment hi havia quatre parelles d’agents de carrer i dues furgonetes d’antiavalots. El desnonament queda aturat, malgrat la insistència d’un dels secretaris judicials. L’acció del grup d’habitatge continua després de la victòria anant a la seu de Bankia del carrer Joan Güell per exigir un lloguer social assequible per les habitants del immoble. Una petita victòria veïnal malgrat la repressió contra aquest mitjà de comunicació.

Comparteix!