Actualitat

26 famílies viuen en una espera contínua la seva entrada als pisos de protecció oficial de Can Batlló

Segueixen els problemes als edificis destinats a habitatge de protecció oficial a Can Batlló. En concret són els edificis del pla urbanístic Can Batlló UP4, construccions una al carrer Constitució a l’alçada de Jocs Florals i l’altre al carrer Parcerissa.

Els mateixos edificis on ja viuen els veïns reallotjats del Camí de la Cadena, que també van haver de realitzar mobilitzacions per aconseguir l’esperada nova llar. Aquests veïns, malgrat el retard, ja hi viuen des del març.

Els retards, segons l’administració, en tots els casos es deuen a un problema administratiu, un error en el dibuix del cadastre que no coincideix amb la realitat. Segons l’Ajuntament, el motiu pel qual unes famílies han pogut entrar a viure i les altres no és que les que són de lloguer han pogut salvar el tràmit burocràtic que ara carrega l’administració com a propietària. Les altres segueixen esperant la resolució d’aquest conflicte.

Són vint-i-sis famílies les que porten més de set mesos de retard en l’entrada a la que ja hauria de ser casa seva. Aquestes, fartes de l’espera, s’han organitzat en una plataforma d’afectades. Estan fent pública la seva situació per aconseguir pressionar tant l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) com l’Ajuntament. El primer és l’encarregat de fer l’entrega de les claus, però després de diversos ajornaments ara ni tan sols donen una data definitiva als futurs residents. Els pisos van ser adjudicats el setembre de 2017 per concurs, amb la promesa d’entrar a viure al desembre. Cosa que semblava bastant real atès que els pisos sortejats ja estaven construïts.

Aquesta situació està generant multitud de despeses, molèsties i malestar. Si una mudança ja és un acte d’estrès i angoixa, la situació s’agreuja quan aquesta s’hauria d’haver produït al desembre i set mesos després encara no s’ha pogut realitzar. Les condicions de cada una de les famílies varien, però totes coincideixen en la seva indignació per la falta de transparència i de solucions. Contractes de lloguer que han hagut de renovar malgrat es tingui ja un pis de VPO adjudicat, infants que han estat matriculats al nou barri on s’haurien d’haver traslladat, gent que ha deixat el pis i viu amb familiars, etc. La majoria de famílies viuen sota una mudança constant que ni tan sols poden començar i amb els desavantatges bancaris de tenir una hipoteca que encara no paguen, però sí els ocasiona despeses burocràtiques, manteniments de comptes, targetes assignades a aquestes, etc. Les situacions són diverses, però totes arrosseguen un munt de greuges que es podrien haver evitat si, com mínim, les famílies haguessin tingut transparència en la gestió de les entregues. Fins al maig d’aquest any no van tenir una reunió amb l’IMAHB, que tampoc ha servit per poder posar una data al calendari.

Com a punt positiu, les famílies expliquen que estan generant una comunitat de veïnes forta i unida en aquesta lluita per poder entrar de forma immediata als seus pisos. Estan comptant amb el suport del teixit associatiu del barri que ja comencen a conèixer. Donen les gràcies al Centre Social de Sants pel seu suport i es comencen a impregnar de la remor de lluita de Sants.

Comparteix!