Col·lectius en lluita

La Troca, en perill!

L’escola comunitària de formació de persones adultes de Sants necessita l’ajuda del barri per seguir treballant

La Troca, escola comunitària de formació de persones adultes dels barris de Sants, va llançar a principis de juny un manifest per denunciar la situació de perill en què es troba actualment el projecte; la falta de corresponsabilitat per part de les administracions educatives està propiciant dificultats molt serioses per la continuïtat del projecte.

La Troca és una escola comunitària de formació de persones adultes dels barris de Sants. El gener de 2018 va obrir les seves portes a La Lleialtat Santsenca. Després de 3 anys de treball per definir el projecte i un profund procés participatiu de diagnosi amb el veïnat, es van fer patents les necessitats educatives de les persones adultes dels barris de Sants, i la urgència per construir un espai on no només fer formació instrumental bàsica sinó també desplegar una xarxa d’intercanvi de coneixements que aportés formació en competències bàsiques per a la vida adulta. Bevent del moviment ateneístic i de les universitats populars, La Troca assenta les seves bases com a espai obert. Accessible a tothom i flexible, defuig qualsevol diferència econòmica entre les persones participants i facilita l’espai adaptant-se a les necessitats i les circumstàncies de la vida adulta, amb especial atenció a persones i col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat a l’hora d’interactuar amb la societat.

En els seus primers 6 mesos de vida, La Troca ha atès 390 persones, que han estat participant en cursos i formacions o que han passat pels tallers i xerrades organitzades a l’escola. La necessitat de la formació al llarg de la vida no només és un fet que es materialitza als nostres barris (un 30% de la població del Districte de Sants-Montjuïc no ha finalitzat els estudis obligatoris) sinó que també és un fenomen que es dóna a nivell general. A Barcelona, l’any 2009 només un 0,75% de la població adulta feia algun tipus de formació en un centre cívic, mentre que a Europa la mitjana és del 10%.

“La necessitat de formació per a persones adultes ha quedat demostrada durant aquests primers 6 mesos de funcionament de La Troca”

Tot i això, havent demostrat la utilitat del projecte al llarg d’aquests sis mesos, La Troca no pot garantir la continuïtat de les formacions engegades de cara al curs 2018 / 2019, ja que cal un finançament públic suficient per desenvolupar el projecte i continuar treballant amb el mateix rigor i qualitat amb les persones participants. Fa falta, doncs, un conveni de gestió comunitària que pugui vincular l’Administració, les entitats del territori i les persones que participen en el projecte. A principis del mes de juny, La Troca va llançar el seu manifest, que ja han firmat més de 50 entitats dels barris de Sants.

“Tot i els resultats àmpliament comprovats, La Troca no pot garantir la seva continuïtat el curs vinent”

Aquesta situació demostra la necessitat de que l’administració local aposti per projectes com La Troca, una iniciativa educativa transformadora que té com a objectiu completar l’educació de persones adultes als barris de Sants, promovent així una ciutadania formada, activa, crítica i implicada.

Si vols saber més i llegir el manifest, entra al web: https://latrocasants.org/ o
segueix-nos al Twitter @LaTrocaSants

 

Comparteix!