Actualitat

L’Horta Alliberada al punt de mira dels especuladors

Abandonat, ple de rates, de mosquits, les cases adjacents estaven afectades per les humitats, així és com es trobava el solar abans de ser ocupat i on a dia d’avui es troba l’Horta Alliberada. La situació era tal, que fruit de les pressions veïnals, el Síndic de Greuges va emetre un informe el 2013 per tal que l’Ajuntament netegés i desinfectés l’espai, ja que s’estava convertint en una amenaça per la salut pública. De fet, l’actuació va ser limitada, donat que al tractar-se d’un espai privat l’Agència de la Salut Pública no va poder actuar amb més profunditat.

Afortunadament, en l’actualitat la situació d’aquest solar és molt diferent. Fa uns dos anys; un grup de veïnes entrà a l’espai, amb el consentiment d’altres veïnes de la zona. Aquest va ser el naixement de l’Horta Alliberada. Des de llavors, s’ha anat construint un projecte que ha permès guanyar molt més que un espai verd pel barri. I és que l’Horta Alliberada és un espai per les veïnes, per construir xarxes socials, per fer barri, per trencar barreres, per compartir moments i experiències entre persones de diferents realitats i sobretot per lluitar contra els especuladors. Tot i que aquest projecte compta amb el suport de les veïnes i veïns de Sants, a més de persones de tot arreu de la nostra ciutat, a mitjans del passat mes de juny, un inversor ens va fer arribar la seva voluntat d’edificar en l’espai de l’Horta.

Fa un parell de setmanes, uns col·laboradors de l’inversor en qüestió ens van comunicar la idea de fer unes construccions en l’espai que ocupa l’Horta, encara que el terreny no havia sigut comprat. Una vegada finalitzat aquest primer contacte, ens vam citar amb el propi inversor a l’Horta per escoltar les seves propostes, qui va veure que no només és un lloc on es planten patates, tomàquets i carbassons, sinó que és un espai al qual les veïnes arriben a passar la tarda, jugar amb els petits… en definitiva, un projecte de barri al qual tothom hi participa. Durant aquesta trobada, totes les veïnes que varen poder ser-hi varen expressar la seva voluntat de defensar a l’Horta per damunt de qualsevol proposta de construcció.

Com ocorre en diversos espais repartits a tota Barcelona, es vol prioritzar l’especulació i la construcció d’edificis en lloc d’escoltar els desitjos de les  veïnes, que no volen més construccions al barri que elimini un dels pocs espais verds que encara tenim a Sants. El sentiment de barri, de fraternitat i de compartir que transmet l’horta alliberada és una cosa que no podem permetre que ens treguin.

Defensem la necessitat de generar un despertar de la comunitat. On el sentipensar de cadascuna de nosaltres sigui cada vegada més fort, demostrant que el poder que tenim és molt més intel·ligent que l’obsolet sistema patriarcal que ens condueix a un ofegament de tots els nostres drets. Entre això, el dret a tenir una qualitat de vida digna arrabassada per agents especulatius. Agents davant dels quals presentem el nostre desacord i el nostre desinterès per formar part de la gentrificació i de la pèrdua cultural del nostre barri.

Per tant, som l’horta Alliberada de Sants, som companyes de la xarxa de pulmons que donen oxigen als barris de la nostra ciutat, som la comunitat, som veïnes, som part del sentiment del nostre barri, som la representació del que temen, perquè el nostre fi no és un apoderament econòmic, sinó un apoderament de barri.

Comparteix!