Editorial

El nou model de festa major alternativa es consolida i creix

L’any passat, les festes majors alternatives van fer un important canvi de model. La clàssica fórmula d’un espai central on reproduir tota activitat dels col·lectius crítics i combatius del barri, sota els paraigües aixoplugadors de l’ABS, havia quedat superada per una nova realitat al barri. D’ençà que va començar a generar-se l’espai alternatiu, aquest ha anat modificant-se i adaptant-se a les seves pròpies necessitats, a la situació política i social del barri i a les diferents respostes que ha rebut de l’administració. Les primeres Alternatives van ser l’any 1994. Els joves més combatius prenien les regnes de les festes que volien, defugien els formats més clàssics que feien els carrers per generar un espai jove, polititzat i amb una oferta musical trencadora. Ha plogut molt des de les festes que es feien a Can Mantega i al pàrquing que hi havia davant del ciclista de Plaça de Sants.

Consolidació del model descentralitzat

El nou model respon a un barri on els col·lectius alternatius s’han multiplicat i engloben col·lectius polítics, centres socials okupats, casals, associacions i entitats de cultura popular, cooperatives i desenes de projectes que treballen per la transformació social. Mantenint el paraigua comú de l’Assemblea de Barri, les noves Festes Majors Alternatives que van començar l’any passat passen a ser la federació entre col·lectius organitzats en diferents espais. Aquest model representa la unió de tots els espais que, amb l’excusa de la Festa Major, segueixen fent treball de barri, polititzant el moment de més visibilitat de Sants. Enguany les alternatives guanyen un espai de festa més, l’Horta Alliberada, i ja en seran quatre amb els que hi haurà al carrer Muntades, organitzat pels col·lectius de l’esquerra independentista, al carrer Violant d’Hongria, des del Casal de Joves, i el que estarà al Calaix de les vies, organitzat pels col·lectius de Can Vies juntament amb d’altres com el Grup d’Habitatge de Sants, el CDR o l’Escola Popular de la Bordeta.
La descentralització pretén ser una eina per sumar cada cop més espais del barri, com una finestra de visualització de les entitats i la seva feina de tot el curs. Lluny d’estancar-se, la voluntat és créixer com una palanca econòmica i de visibilització. La unió sota el paraigua comú permet unir esforços, compartir eines i recursos i mostrar-se cadascú en la seva particularitat com una realitat de barri col·lectiva. Tots els espais utilitzaran els mateixos elements de visibilització, cartell comú, gots reutilitzables i, aquest any, mocadors.
A més de les activitats realitzades a cada un dels quatre espais, es realitzen activitats unitàries, on es deixa de fer activitats als espais per realitzar-les de forma conjunta. Aquestes són activitats com els cerca-carrers, on es realitzarà la llegida del pregó unitari, el Kop de Foc, activitat que és l’evolució del crema-pica-puja, cerca-vila de tabaleres, bastoneres i diables, amb balls, música i correfoc i el dia unitari de les alternatives el dissabte 25 al Parc de l’Espanya Industrial. Aquest dia d’activitats conjuntes al parc vol mantenir el símbol de lluita mantinguda durant molts anys per un espai digne per les alternatives a més de tornar a centralitzar per un dia les activitats i espais, mostra de la projecció comú de l’Assemblea de barri.

Espais amb contingut i compromís polític

Enguany les festes no poden ser alienes a la situació política que hem viscut al nostre país des del mes de setembre, arran de l’explosió del conflicte entre el poble català i l’estat Espanyol. Per aquest motiu, la temàtica de decoració dels espais de les alternatives estarà centrada en la denúncia de l’escalada de la repressió política exercida per l’estat. En la roda de premsa del 20 de juliol on es van presentar les festes alternatives d’aquest any, l’Assemblea de Barri va aprofitar per carregar no només contra l’estat, sinó que es va denunciar que la “mal anomenada transició no va suposar cap garantia quant a drets com la lliberta d’expressió”. Des del 2007 s’ha produït una creixent onada repressiva, primer esperonada per l’intent de fer callar les protestes socials produïdes per la crisi i ara per la lluita del poble català per la seva autodeterminació. Aquest va tenir com a punt àlgid el referèndum de l’1 d’octubre i les mobilitzacions posteriors, que encara arrosseguen processos de repressió política. Per tot plegat, l’ABS aposta perquè les FMAS del 2018 es converteixin en una eina més d’acció política en defensa de la llibertat d’expressió i la lluita contra la repressió. A més, els diferents espais tampoc seran aliens a un altre pols polític que hem viscut durant aquest curs, com ha estat la lluita feminista, des de la lluita contra les agressions masclistes i casos com el de la manada o la vaga general feminista del 8 de març. En aquesta última línia, cada espai d’activitat de les festes alternatives prendrà un nom de dona, per visibilitzar la lluita d’aquestes tantes vegades invisibilitzades i alhora per homenatjar-les. L’espai de l’Horta Alliberada prendrà el nom de Berta Cáceres, activista Hondurenya assassinada l’any 2016,l’espai del carrer Violant d’Hongria serà anomenat Montserrat Roig, el Carrer Mundades Maria Mercè Marçal i l’espai del Calaix Roser Benavent, santsenca sindicalista que va participar en el congrés de Sants de 1918.

Protocol contra les agressions masclistes

La lluita contra les agressions masclistes serà un dels eixos de les festes, que es declaren feministes. Enguany s’utilitzarà el mateix protocol creat l’any passat de forma col·lectiva, que cada espai s’encarregarà d’aplicar. Aquest no només descriu les eines a utilitzar i com actuar quan es produeix una agressió, sinó que té la voluntat d’anar més enllà. La principal voluntat és la prevenció, amb cartells informatius sobre què és una agressió, quines actituds no es permetran i de quina manera actuar en cas de patir-ne una.
Els diferents espais faran formacions per a totes les persones que participaran d’alguna manera les festes, per tal de conscienciar sobre aquest tema. Explicar què és una agressió, com s’identifiquen i de quina manera s’ha d’actuar seran algunes de les funcions de la formació. El protocol posa en el centre la persona agredida, sense posar-la en dubte, buscant espais d’empoderament i de seguretat. Les actituds masclistes no seran acceptades i es busca una resposta transversal, des de les agressions a la musical i les lletres de les cançons.

L’Horta Alliberada, nou espai i lluita contra l’especulació

Cal destacar les traves posades per l’administració, concretament del districte de Sants-Montjuïc, per a dur a terme aquest model. La inclusió d’un nou espai no va ser gens ben rebuda i va comportar una dura negociació per tal que cedissin el permís per realitzar les festes. Les traves municipals han fet que l’Horta Alliberada no disposi de recursos de competència municipal com punt de llum i urinaris públics, que s’hauran de resoldre amb la unió de tots els espais conjuntament. A més, només se’ls ha cedit un dia de permís, havent de realitzar les activitats la resta de dies a l’interior de l’Horta. És denunciable que des de l’administració no es doni suport a un espai verd de participació ciutadana que, a més, es troba amenaçat per l’especulació urbanística. Un espai que a més de generar un espai verd al barri, crea nous vincles comunitaris i intergeneracionals. Fent barri i integrant als veïns no només a les festes sinó al teixit associatiu de Sants.
L’Horta Alliberada vol aprofitar també les festes per denunciar que després de dos anys okupant aquest espai, de donar-li vida, de regar, plantar i crear un espai veïnal obert i participatiu, ara es troba amenaçat per un especulador que hi pretén fer pisos. Davant de l’ànim de lucre, elles pretenen seguir creant un espai d’integració i generació de xarxes de suport mutu i no pensen abandonar i deixar l’espai.

Comparteix!