Col·lectius en lluita

L’Escola Popular de La Bordeta emprèn el vol

El proper dissabte 20 d’octubre celebrarem l’inici d’aquest nou projecte comunitari que el dia 22 començarà a funcionar regularment al barri de Sants.

L’Escola Popular de la Bordeta és un espai pels nens i nenes del barri, i amb la voluntat que també sigui d’ells, un projecte que vol acompanyar als més petits en els dubtes acadèmics i alhora reflexionar sobre la realitat que ens envolta des de l’educació popular i crítica. Està situada als baixos del Bloc La Bordeta, a la plaça Joan Corrades, un edifici expropiat de les mans de la Sareb per a reallotjar-hi famílies. Comparteix espai i neix vinculada al Grup d’Habitatge de Sants, un col·lectiu on persones amb dificultats per accedir a un habitatge digne s’autoorganitzen per defensar-se i crear comunitat. El projecte va adreçat a nens i nenes que cursin educació primària i obrirà a les tardes un cop acabi l’escola ordinària. Volem ser un espai on aprendre a relacionar-nos de manera horitzontal, potenciar l’autosuficiència, intentar no generar frustració en relació a l’educació, sinó fomentar l’interès, i aprendre col·lectivament.

Som un grup de persones actives que volem canviar radicalment el món. Formem part de tot aquell grup de persones compromeses amb construir respostes diferents del que el sistema actual ens imposa. Venim de diferents àmbits i tenim coneixements diversos i compartim la voluntat de repensar el model educatiu. Entenem la pedagogia com un procés transformador de la societat i de la manera de relacionar-nos. Per tant, tenim la voluntat de ser un projecte educatiu que prengui consciència de les opressions de classe, de gènere i de raça. Entenem l’educació popular com una pedagogia anticapitalista, feminista i antiracista, com una eina per entendre una mica més aquest món i crear-ne un una mica més just. Davant aquesta forma de viure que se’ns presenta, on el capital prima per davant de tot, volem capgirar-ho tot entre totes, tot transformant les condicions de vida mentre facilitem espais d’aprenentatge crític i col·lectiu.

Creiem que és imprescindible que els més petits també tinguin un espai de confiança i suport mutu on poder parlar sobre les coses que els afecten. Volem que l’Escola Popular sigui un lloc on treballar l’autodefensa, la capacitat de resistir i lluitar per transformar les pròpies condicions de vida. No podem entendre doncs la nostra tasca sense participar de la xarxa col·lectiva i vincular-nos amb el moviment popular del barri. Participar d’aquesta xarxa entre totes, forma part també d’una fase més de l’aprenentatge col·lectiu.

Entenem l’Escola com un espai de trobada i cohesió per a les veïnes, famílies i infants del barri de la Bordeta. Un lloc des d’on generar comunitat a través del suport mutu, un espai de trobada i convivència de diferents cultures, on desplegar la vida comuna, on compartir la vida afrontant les necessitats quotidianes i dibuixar resistències.

Comparteix!