Editorial

Cap agressió sense resposta

Durant els primers tres trimestres de 2018, les denúncies fetes a la ciutat de Barcelona han augmentat un 30% respecte al 2017 i, en menys d’una setmana, ens hem fet ressò de tres agressions sexuals, totes elles al barri del Poble Sec. Tot i que la versió esperançadora diu que aquestes dades no impliquen un augment del nombre d’agressions, sinó un augment de la consciència social que provoca que es denunciï més, les xifres d’agressions són esgarrifadores. Agressions que, encara avui, certs mitjans de comunicació qualifiquen de “presumptes” donant pes a factors com l’hora de l’agressió, la il·luminació del carrer o inclús la provocació (o no provocació) per part de la víctima.
Donat que aquest 25 de novembre té lloc el dia internacional per l’eliminació de la violència de gènere, des de La Burxa creiem essencial continuar preguntant-nos quins són els motius pels quals segueixen succeint aquestes agressions, què és el que passa pel cap de l’agressor i com hem de canviar el sistema i la mateixa societat per tal d’eliminar radicalment aquestes actituds. Des de La Burxa diem: cap agressió sense resposta. I, sobretot, educació de base per a abolir tota mena de  comportaments masclistes.
Notícies com la que diu que a Barcelona és més difícil aconseguir una ordre de protecció -després d’una denúncia per agressió masclista- que en altres punts del país, no només ens sorprenen, ens dolen. Ens fastigueja adonar-nos que la subjectivitat patriarcal amb què es jutgen aquestes situacions en rebaixa la gravetat i acaba per dictar sentències més laxes que no només desproveeixen a la víctima, sinó que protegeixen al propi l’agressor.
Certes veus demanen nous instruments per a mesurar el risc o la gravetat de les agressions i poder, a partir d’aquí, dictar sentència. Nosaltres demanem tolerància zero. Encara queda molt per fer, i cal que ho fem totes juntes. L’agressió física, sexual o psicològica ha de ser vetada i, entre totes, hem d’aconseguir posar en rellevància que tota situació d’abús mereix una denúncia: legal i pública.
Aquest mes de novembre s’han organitzat diversos actes per a fomentar la consciència social sobre la violència de gènere i per a denunciar les formes de violència masclista, visible i invisible, que patim les dones. Ho repetirem les vegades que calgui: cap agressió sense resposta.

Comparteix!