Burxant a fons

Mentre arriba el clarobscur – Reflexions entorn a la jornada del 9 d’octubre a València

El passat 9 d’octubre vora 15.000 persones s’aplegaren sota la consigna València antifeixista en una de les diades del País Valencià més multitudinàries dels darrers anys. En la memòria de tots els moments de tensió i agressions viscuts l’any passat a aquells mateixos carrers. En la mirada el somriure de veure com una ciutat recorda i respon, s’alça, i camina. Una vella cançó de Raimon deia «en som més dels que ells creuen i volen». Sí, en som més i fa goig comprovar-ho. I cal, a més, amplificar aquesta idea en un moment on els senyals de creixement electoral de l’extrema dreta són evidents: Brasil, EUA, França, els països nòrdics… Llegisc aquest dies «Liberalisme i Feixisme. Dues formes de domini burgés», Reinhard Kühnl hi escrivia l’any 1971: els materials amb els quals es construeix en part l’estat del capitalisme privat organitzat d’avui són massa febles per resistir un eventual renaixement del feixisme en una situació de crisi greu per a la dominació del capital».

Foscament profètic. Més encara si pensem que ho apuntava en el zenit de l’estat del benestar, on els consensos nascuts de la postguerra i la memòria del feixisme hi pervivia. Els riscos, doncs, s’han multiplicat. Multipliquem, per tant les respostes. Contagiem d’antifeixisme la vida quotidiana. Cal ocupar els carrers, per descomptat, però també cal endinsar-nos en les llars de la gent, rebatre amb idees les consignes senzilles de l’odi, propagar-les amb intel·ligència, saber transmetre-les amb energia quan faça falta i amb humilitat quan convinga. Hem de marcar-nos el deure de fer de l’antifeixisme un deure cívic, un valor vertebral de ciutadania i no una mena d’acte d’heroisme. Expliquem que les trinxeres de la lluita no únicament les manifestacions, en són les fruiteries on un home deixa caure un comentari racista, les barres del bar, l’autobús.

Fem-ho. Ah, i deixem de repetir que és urgent. Diguem, com demostra València, que és possible. Expliquem que no només és convenient, afirmem que és bonic i sanador cada exercici d’antifeixisme.

Comparteix!