Editorial

El periodisme que trenca les cadenes del statu quo

El periodisme fou una disciplina nascuda amb un objectiu únic: buscar exhaustivament sobre un fet i produir noticies que informin a la societat sobre un context immediat. La seva unidireccionalitat va canviar amb l’arribada d’internet, i fou així com la figura del periodista va haver d’evolucionar per obrir-se i plantejar-se com un centre d’ensenyament integral, que reflexiona no només com a portador d’aquesta informació, sinó com a personatge que encara una opinió pública. El paral·lelisme polític ha marcat sempre la història de la capacitat informativa del territori, ha construït els continguts dels nostres mitjans i n’ha fet molts cops un aparell propagandístic i institucional, a través de “col·laboracions” sota la taula en dinars pomposos i cars. Aquestes influències polítiques, econòmiques i socials han marcat des de fa molts anys la cobertura de la informació, una informació que no aterrava a les necessitats més directes dels barris i de la gent que té inquietuds quotidianes, fet que s’agreuja quan fullegem un diari comarcal o “territorial” com als grans suports els hi agrada anomenar-los, però que de proper en tenen ben poc. És per això que el paper diferencial el marca el periodisme alternatiu. Les bases que construeixen aquest periodisme no son unes altres que la reconeixença d’una línia editorial clara, de proximitat i totalment independent dels mitjans massius. Més càlid, propè i conscient de les necessitats d’una zona concreta. Els periodistes passen a estar immersos en la societat específica, que llegeix, analitza i exposa allò que la societat vol saber. La proximitat és la clau d’aquest periodisme, que no només s’aproxima psicològicament sinó físicament. La nul·la influència econòmica, social i política fa que aquest periodisme critiqui l’statu quo i proposi alternatives al poder, construint així un relat fresc i natural de la realitat en què vivim.

És per això que la Burxa busca aquestes realitats en altres mitjans i organitza una Taula Rodona de Mitjans Alternatius Locals pel proper 15 de desembre, al CSA Can Vies. Volem, així, compartir experiències i punts de vista sobre els objectius que marquen el nou panorama informatiu en què ens trobem immersos, i buscar entre tots els nous reptes que ens esperen.

Comparteix!