Actualitat

Presentació en roda de premsa de la plataforma Sants, Hostafrancs, La Bordeta acullen

El dimecres 21 de Novembre es va presentar en roda de premsa la plataforma Sants, Hostafrancs, la Bordeta acullen. Aquesta plataforma va néixer a l’octubre enfocada a la defensa de l’acollida digne al col·lectiu MENA i per ser part activa. En la roda de premsa van acudir pocs mitjans, la majoria locals del barri i Barcelona i diversos veïns i participants en entitats i fundacions. La plataforma va ser presentada per Mercé Compte i Rubén Molina.

“No és possible que es saturi l’administració per acollir a dos mil nouvinguts menors quan cada any arriben al nostre país més de set milions de turistes”

El context que va fer a les entitats d’aquests barris veure la necessitat de crear la plataforma va sorgir en primer lloc per la problemàtica d’aquest col·lectiu que s’ha visualitzat sobretot en aquest últim any. La falta de previsió i la precarietat de l’acollida s’han degut a la manca de recursos cap al sector social que hi ha des de les administracions i això és un reflex de les prioritats del poder. «No és possible que es saturi l’administració per acollir a dos mil nouvinguts menors quan cada any arriben al nostre país més de set milions de turistes», comentava en Rubén. A més van destacar el conflicte que hi va haver a l’estiu al barri d’Hostafrancs amb l’obertura d’un centre temporal de menors. Van sorgir discursos racistes per part d’alguns veïns i l’associació de veïns d’aquell barri va pressionar també per tancar el centre i així es va alimentar l’estigma. Aquest escenari va fer que les entitats i col·lectius socials busquessin crear aquesta plataforma. Aspiren a una societat on les persones i els seus drets siguin la prioritat. Volen jugar un paper actiu per donar una acollida digna a les persones refugiades i migrades i, en particular, als menors estrangers sense referents familiars.

La solució que busquen és integrar als menors i els no menors en el barri, donant un arrelament necessari per a la integració. Generaran un llistat de recursos que poden oferir per treballar plegats amb l’administració. Busquen a més pressionar a Ajuntament i Generalitat (DGAIA), que es qui té els recursos, perquè l’acolliment sigui digne.

“Nosaltres aspirem a una societat on les persones i els seus drets siguin la prioritat. Volem jugar un paper actiu per donar una acollida digna a les persones refugiades i migrades i, en particular, als menors estrangers sense referents familiars.”

La plataforma està integrada per una vintena d’entitats, que van des de col·lectius de moviments socials, com l’Assemblea de Barri de Sants o Stop Mare Mortum, fins a entitats com el Centre Islàmic de Sants, a més de participació de professionals del sector dels serveis socials.

Segons va informar la Mercè Compte, ja han demanat una reunió amb el districte i la DGAIA, de les quals encara no han pogut materialitzar-ne cap. També han començat un procés d’adhesions a la plataforma i al seu manifest fundacional (que podeu trobar a la Burxa 225) per col·lectius i entitats. Un altre dels objectius que volen treballar és la coordinació amb altres plataformes o entitats socials que puguin existir a altres barris i pobles. En el torn de preguntes els assistents es van felicitar per la creació de la plataforma, una eina necessària per la integració i contra el racisme.

Articles relacionats
Actualitat

L’Elèctrica Dharma celebra els seus 50 anys de la mà de La Ciutat Invisible

Actualitat

A Sants, avancem en la lluita de classes

Actualitat

Gentrifi... què?

Actualitat

La prepotència policial posa al Casal al seu punt de mira