Editorial

Més mordasses pels mitjans de comunicació

Multes per valor de 1300€ a un membre de la Burxa mentre cobria la vaga general del 21F

Al març del 2015 s’aprovava la polèmica llei de seguretat ciutadana, anomenada de forma popular, llei mordassa. Arrel de la crisi les protestes socials van augmentar per l’empitjorament de condicions de vida la població. Al govern del PP, però, només li preocupava poder frenar la protesta a cop de repressió, en comptes de resoldre els problemes de les ciutadanes. La llei va ser denunciada per coartar la llibertat d’expressió, manifestació, reunió i per legalitzar les devolucions en calent de les migrants a la frontera.

Però aquesta eina repressiva, que va ser rebutjada per tots els altres partits de l’oposició, és emprada per aquells que van prometre no aplicar-la o fins i tot tombar-la. Parlem en concret del govern de la Generalitat format pels partits que van aprovar la declaració d’inici del procés constituent, on es feia una referència explícita a què aquesta llei es considerava contrària als drets humans i per tant no tindria validesa en aquest procés.

Aquest dimecres 20 de març un membre de l’equip rebia la notificació formal de tres sancions per una identificació mentre feia el seguiment de la vaga general del passat 21 de febrer. El nostre company que seguia el piquet matinal del barri de Sants va ser requerit per identificar-se de forma arbitrària i prepotent per un agent dels Mossos d’Esquadra. Quan aquest va requerir el motiu d’aquesta identificació i va expressar estar seguint el piquet com a premsa, els mossos van intentar separar-lo del gruix de persones que participaven en la mobilització. Aquesta intimidació dels agents va fer que les manifestants del piquet intentessin aturar aquesta acció, cosa que va produir la intervenció violenta de la policia.

Moment en el que els mosso separen per la força al membre de la Burxa que cobria el piquet. (fotografia de Catalunya Plural)

Les sancions administratives imposades són tres. Una desobediència a l’autoritat, per segons els agents negar-se a identificar-se, sancionada amb 601€. Una altra per desordres públics a l’estar tallant el carrer, sancionada també amb 601€. És a dir se sanciona per estar a la calçada juntament amb els manifestants. Quelcom imprescindible quan es cobreix una mobilització d’aquestes característiques. A més tallar el carrer no és il·legal en jornada de convocatòria de vaga general, però la llei mordassa acaba amb aquest dret a l’aplicar un procediment administratiu en comptes de penal. I per últim una sanció per una falta de respecte a l’autoritat que mai va existir, sancionada amb 101€.

Veiem doncs com el govern que va animar a la mobilització contra el judici del procés, aplica una política repressiva contra aquells que es mobilitzen. Aquella jornada va estar caracteritzada per l’alta agressivitat dels mossos d’esquadra, les identificacions, detencions i retencions de manifestants. A més també aplica la repressió contra els mitjans de comunicació que cobreixen aquestes, limitant el dret a la informació i llibertat d’expressió. L’aplicació de la llei mordassa s’està normalitzant en centenars d’expedients. La utilització d’aquesta és greu perill no només per la premsa, sinó per tota la ciutadania. Les forces de seguretat adquireixen un gran poder i impunitat, en poder reprimir gairebé qualsevol mobilització. Centenars de casos que queden en l’oblit, activistes, periodistes, advocats, migrants i qualsevol a qui la policia decideixi pateixen del pagament constant de multes. En passar a l’àmbit administratiu la veu dels agents no té capacitat de rèplica i la indefensió de les sancionades és la norma.

Com a mitjà de comunicació ja és la segona vegada que patim l’aplicació de la llei mordassa en el seguiment de diferents mobilitzacions. La persecució contra mitjans com el nostre, petits, d’àmbit local i no professional fa perillar la informació lliure contra els grans mitjans de comunicació moltes vegades al servei de diferents poders.

Sobre l'autor

Participant a La Burxa des del 2016 com a mecanisme per crear, a través d'una comunicació compromesa i local, un barri més just. Treballant per uns mitjans combatius al serveis del moviment popular de Sants.
Articles relacionats
Editorial

Seguim Burxant

Editorial

El periodisme que trenca les cadenes del statu quo

Editorial

Cap agressió sense resposta

Editorial

Un nou curs que comença