Barri creatiu

Reviure l’”Efecte Can Vies” mentre tires els daus

Estem a 26 de maig del 2014 i els Mossos d’Esquadra han desallotjat l’emblemàtic centre social okupat Can Vies. Cau la tarda i fa poca estona que l’última resistent de l’edifici, abans alliberat, ha sigut expulsada pels cossos policials. En aquesta situació comença el joc de taula La Batalla de Can Vies. Dos equips lluitaran per la victòria, l’ajuntament contra els moviments socials. Uns han d’enderrocar Can Vies, mantenir la seva popularitat a un nivell acceptable per la ciutadania i desallotjar algun dels altres centres socials de Sants del 2014, Can Batlló, l’Ateneu Llibertari i el Casal Independentista. Com a colofó han de construir com a mínim un centre cívic per cada centre social desallotjat. No és tasca senzilla. Per contra els moviments socials han d’evitar l’enderroc del CSA Can Vies, fer pujar la conflictivitat social perquè la revolta s’estengui als altres barris, generar tants CSO’s nous com centres cívics faci l’ajuntament i mantenir els centres socials existents. A partir d’aquí comença la batalla.

Per jugar ens asseurem al voltant d’un mapa de Sants dividit en zones. Cada equip disposa de les seves pròpies unitats. Si uns tenen manifestants solidàries, kikibeats i insurrectes, els altres tenen policies de carrer, UPA’s i BRIMO. Han de combatre per conquerir controlar el carrer, però el realment important és mantenir i conquerir els espais emblemàtics del rival. Es tracta d’un joc d’estratègia complex, amb força normes que si és el primer cop que es juga pot resultar lent. A més s’hi afegeix un arsenal de cartes que modifiquen i alteren parts del joc. Està pròxim als jocs bèl·lics per les seves característiques, una tipologia poc habitual pel públic no especialitza’t. Si algú vol fer una partida ràpida i sense pensar gaire no és el seu joc. Per contra si vols reviure aquella revolta de forma intensa durant tota una tarda, segur que gaudiràs com una criatura.

Un cop s’interioritzen les regles el joc resulta vibrant i divertit, revivint moments succeïts en aquells dies. Pot aparèixer la Núria Feliu a carregar contra els okupes, haver-hi detencions massives o infiltracions de grups de secretes. Però també pot sortir a escena la solidaritat d’un barri combatiu com Sants, cremar la furgoneta de TV3 o una càrrega contundents dels manifestants pot fer enrere la policia. Cada norma i cada carta estan molt meticulosament pensades perquè sigui el més pròxim a la realitat. És un joc que serveix per reflexionar sobre tàctica i estratègia en la lluita de carrer contra les forces de repressió policial. Cada acció de l’ajuntament o moviments socials té conseqüències en els comptadors de popularitat i revolta social, cada decisió tindrà conseqüències. Es nota que els creadors han passat moltes hores ideant i treballant el producte. El full d’instruccions que deixa algunes coses poc clares i seria un element a millorar per següents edicions. Per aquest motiu Gall Negre, el col·lectiu que ha fet possible La Batalla de Can Vies, ha realitzat un videotutorial a les xarxes on es poden resoldre els dubtes.

Aquest col·lectiu va anunciar el passat 19 de gener que estan treballant en nous jocs. A més afegia una reflexió entorn de l’oci i la necessitat, que ha quedat demostrada, “de divertir-se jugant a jocs que parlin de nosaltres, dels nostres col·lectius i de les lluites viscudes”. I és que la memòria col·lectiva pot prendre moltes formes i gràcies a Gall Negre ara podem reviure un dels episodis de combativitat social més importants de l’última dècada a Catalunya de forma lúdica. Que els daus us acompanyin!

Comparteix!