Actualitat

Els Encants de Sants

Ja podem buscar pels carrers i places dels barris de Sants. No trobarem una teranyina de camins entre parades d’objectes de tota mena, ni mantes a terra amb productes de segona mà, ni un mercat ambulant, ni espais amb mobles antics, ni persones cridant els preus de les seves ofertes. Tot i això, des de fa pocs mesos existeixen uns Encants a Sants. No tenen direcció fixa, sinó que estan per tot el barri a la vegada. És un grup de Telegram que agrupa més de sis-centes veïnes que venen, regalen i intercanvien tota mena d’andròmines, roba, sabates, mobles, joguines, etc.

L’objectiu és donar una segona oportunitat a aquelles coses que ja no s’utilitzen. El grup i la proposta es va anar passant per altres grups veïnals de suport mutu, unint-se totes aquelles que van voler. Des d’aleshores ha anat creixent setmana a setmana fins a sobrepassar el mig miler de persones en començar aquest any. Per diferenciar-se d’altres grups funciona amb unes estrictes normes decidides col·lectivament. Aquestes són clares i es poden trobar en un post fixat que s’edita quan alguna es modifica. Hi tenen cabuda nomé missatges que compleixin estrictament l’objectiu del grup. No es permeten anuncis d’immobiliàries, publicitat, ni enllaços a plataformes de compravenda. El grup tampoc deixa que algú tregui profit econòmic de forma sistemàtica, especular o propaganda política o d’esdeveniments solidaris i culturals.

Moltes veïnes regalen, utilitzant aquest espai com una alternativa a llençar quelcom a la brossa. Aquesta acció genera molta més satisfacció que desfer-se’n i que es faci malbé allò que encara pot esdevenir útil. Segons ens comenta alguna de les participants, se sent contenta de poder ajudar a les altres, una manera de fer-nos millors persones i un barri millor. Segons explica la Rosa “és una idea genial per canviar o treure coses que tens a casa i que no fas servir i algú altre sí que ho farà”. Per la Noemi ha estat de gran ajuda per desfer-se d’un munt de coses que tenia a casa, ara que ha de buscar un pis nou on anar. Molts articles es venen a un preu baix o s’intercanvien per altres, normalment menjar. De fet, segons una broma interna del grup, la moneda oficial és el formatge. Moltes usuàries ofereixen coses directament a canvi d’aquest lacti o bé xocolata. Algunes apunten que és una manera de què els objectes se’ls hi segueixi donant un valor, encara que no sigui monetari.

El grup té molta vida i funciona com un veritable mercat d’ofertes constants. Somiers, matalassos, mobles, electrodomèstics, llibres, roba i ara que s’acosta Carnestoltes també disfresses. S’hi pot trobar pràcticament de tot per la llar, coses noves, quasi noves, altres més atrotinades i fins i tot creacions manuals i artístiques úniques realitzades per les veïnes. La majoria d’articles tenen preus simbòlics, quan no es regalen. En cap cas no es vol que sigui un mecanisme de competència cap als comerciants locals. Els Encants pren el relleu a altres iniciatives que fa algun temps que van morir, com l’antiga Xarxa d’Intercanvi de Sants. Aquest cop el format digital ha permès arribar a moltes veïnes. L’autoorganització fa que ningú hagi de tirar del carro i que cada persona es gestioni la manera de realitzar els seus bescanvis. Hi ha qui queda a la plaça o qui queda a casa seva. En un món on s’intenta imposar el consum impersonal i compulsiu de plataformes com Amazon, espais com aquest són una alternativa per lluitar contra el consumisme mentre es reforcen els vincles intercomunitaris de barri.

Comparteix!