Actualitat

La cultura i la llengua surten al carrer el 16 d’octubre

La cultura ha estat una de les més damnificades de les mesures COVID dels darrers mesos. No és estrany que el primer cap de setmana lliure de restriccions hagin coincidit tres esdeveniments culturals d’especial rellevància als carrers del barri. D’una banda Omnium Cultural omplia el parc de l’Espanya Industrial presentant la seva escola de formació, que a partir d’ara rebrà el nom d’Escola Guillem Agulló. D’altra banda els Borinots omplien la plaça de Bonet i Muixí en el seu retorn a plaça després de massa mesos sense actuar. 4 castells aixecats on fer participar el màxim de persones després de mesos d’inactivitat pública.

En darrer terme, el cap de setmana del 16 d’octubre Sants va celebrar el Correllengua 2021. Una edició que enguany prenia la figura de la desapareguda d’Isabel Clara Simó com a personatge de referència.

El dia fort seria dissabte, però ja abans els actes havien passat per Cotxeres, la Lleialtat Santsenca i el Terra d’Escudella, amb una exposició, la presentació del llibre inèdit de Clara Simó, recital de poesia de la mateixa autora i presentació de la nova exposició sobre les fondes de sisos que el restaurant del carrer Premià ha volgut recuperar.

La traca de la colla dels diables de Sants i la tabalada conjunta amb les colles infantils donaven el tret de sortida als actes de dissabte. Parades informatives a banda i banda de la Rambla del Calaix, el ja tradicional taller de pintura infantil i les exposicions ens feien arribar fins a l’escenari on es van dur a terme la major part d’activitats. Un any més l’escenari era guarnit amb el mosaic a càrrec de les escoles del barri.

L’aturada per dinar –gentilesa del Terra d’Escudella- va servir per retornar amb més forces i gaudir de les actuacions poètiques i musicals de la tarda. Al capvespre, la lectura del manifest del Correllengua 2021 i la intervenció de Jordi Esteban –impulsor de les dinàmiques Xerrem de la CAL- posaven el dit a la nafra. L’ús de la llengua està en reculada, i tan sols els catalanoparlants la podem salvar. Fent-ne ús i no canviant de llengua davant un no catalanoparlant. Gaudint de la diversitat lingüística del país però sense perdre la llengua pròpia. “El 96% de la humanitat parla el 4% de les llengües, evidenciant que al pas de la història uns pocs han volgut ocupar l’espai de molts”, com a exemple de com la imposició de noves realitats ha desposseït els pobles originaris de la seva història, de la seva llengua i per tant de qui van ser i de qui són. El manifest recordava les paraules de Clara-Simó “aquest any hauries de dedicar algun esforç a salvar la teva llengua que està en perill d’extinció, per exemple, parlant-la”

El pilar de Castellers i l’actuació de les colles de diables del barri posaven la cloenda a les activitats a plaça Sants. La nit encara oferia un concert a tocar del local dels Borinots, amb l’actuació de Lasta Sanko, que s’allargaria fins a mitjanit.

Comparteix!