Actualitat

L’Escola Popular d’Idiomes arrenca el primer curs fent xarxa a través de la llengua

Vinculades a l’Escoleta Popular de la Bordeta, un conjunt de persones han iniciat classes de català i castellà inicial al barri

El curs 2018-2019, després d’un any de feina prèvia, naixia l’Escola Popular de La Bordeta, un nou projecte al barri que ara ja s’ha ben consolidat. Des de la voluntat transformadora, l’Escoleta ha anat creixent i teixint xarxa amb les companyes del Grup d’Habitatge de Sants (GHAS) i amb altres projectes que comparteixen el mateix espai al Bloc de la Bordeta. Del contacte amb l’entorn, el grup de persones que impulsaven aquest projecte van detectar que hi havia un vincle amb els infants del barri i que amb els joves l’estaven fent, però els hi faltava un vincle amb les famílies que, més enllà de les activitats conjuntes de caps de setmana, no participaven de la xarxa. La voluntat de reforçar els vincles i la necessitat d’algunes persones enxarxades a l’Escoleta i al GHAS van donar peu a la creació de l’Escola Popular d’Idiomes.

Arran de la motivació d’algunes integrants de l’Escoleta Popular van fer uns cursos exprés de català i castellà durant el mes de juliol a l’espai de Can Batlló.

Per iniciar aquest projecte, durant el mes de juliol es van començar a fer classes de català i de castellà a l’Espai de l’Escola Arcàdia, al recinte de Can Batlló. Vist l’èxit de la convocatòria i després de donar-hi un parell de voltes més, van convocar una assemblea oberta que va apropar a altres persones del barri la creació del nou projecte. Amb les inscripcions obertes, moltes persones es van apuntar a les classes i la trobada d’acompanyants van fer que molta gent nova entrés al projecte compartit de l’Escola. Ara, ja fa més d’un mes que es troben i la valoració, com ens traslladen l’Helena i el Marcel, dos dels acompanyants de català inicial i mitjà, és més que positiva.

D’una prova pilot que es va fer també en col·laboració amb l’Aula d’Idiomes, una cooperativa del barri, s’ha passat a consolidar des de l’Escola Popular tres classes: una de castellà, on participen unes cinc persones, i dues de català. A català inicial són sis les persones que en volen aprendre i tres els acompanyants que comparteixen aquest espai. En el cas de català mitjà, hi ha unes 12 persones apuntades i són quatre les acompanyants.

El format no vol ser de la típica classe magistral on uns donen i altres reben, sinó que pretén ser un espai on compartir i conèixer a partir de la realització d’activitats i de compartir espais comuns. L’Helena, del grup inicial de català, opina així que «com a projecte, l’Escola té molt poder i molt valor en el sentit d’agregació» i és que apunta que aquesta «és una manera de fer xarxa, de fer vincles al barri fora de conèixer la mateixa gent dels mateixos llocs de sempre». Així, afegeix que com a acompanyants, són «coneixedors d’una llengua» i que el punt potent és fer del fet que algú la vulgui conèixer un intercanvi. Sobre això, en Marcel considera que fer créixer la comunitat a través de la llengua és una manera molt bonica de teixir vincles i de compartir: «també empoderes aquestes persones a integrar-se en la cultura i la societat», diu, i afegeix que «fer comunitat a partir de la llengua és molt important».

Aquest és justament un dels motius pels quals l’Hicham es va apuntar al curs d’estiu i ara participa també cada dimarts a Can Vies, lloc on es realitzen les trobades, del grup mitjà de català. L’Hicham explica que ell volia estudiar català perquè quan vas a viure a un lloc has d’aprendre l’idioma que parla la majoria perquè cal aprendre’l per conèixer també el país. Afegeix a més que com ell és amazic se sent amb l’obligació de fer-ho: «a la vida hi ha moltes lluites, però sento una mica meva la lluita dels catalans». Considera així que és molt important que la llengua estigui oficialitzada i es pugui parlar al carrer o l’administració, però veu també que cal organitzar-se perquè això segueixi passant.

L’Hicham celebra que tanta gent s’hagi apuntat a l’Escola i la defensa com un espai «on aprendre, on decidir, expressar-se i esprémer el nostre coneixement». I és que compartint aquests espais, creu que totes les assistents poden aprendre moltes coses. «Aquí la majoria són catalans, alguns d’altres parts de l’estat… però molts de nosaltres hem vingut d’un altre món que es diu Àfrica que és un altre món i participar d’aquest tipus d’activitats és una manera de lluitar i d’organitzar-nos», explica. Ressalta això perquè com destaca, quan va arribar aquí no coneixia cap moviment algerià o africà que el pogués ajudar amb les coses bàsiques: «no podia parlar, no podia entendre el que era un altre món per mi». Amb la importància que li dona a la xarxa i la comunitat, per l’Hicham, la llengua és essencial.

Així, cada dimarts un grup de persones es troba per aprendre llengües. Algunes venen de l’entorn de l’Escoleta o són membres del Grup d’Habitatge de Sants, sobretot dones en aquest cas. Altres, ho han conegut pel boca-orella o per participar ja d’altres espais. Altres, els acompanyants no acaben de saber com han conegut el projecte, però el cas és que entre totes just estan començant. Com expliquen l’Helena i el Marcel: estan pensant a fer una nova tongada de difusió, ja que quan es va iniciar el projecte encara no es sabia el dia ni l’hora. «Ja tenim clar que hi ha una activitat setmanal, hi ha aquesta regularitat i el projecte va creixent, però ens falta veure com ens vinculem amb l’Escoleta, com ens vinculem amb els llocs que es vincula l’Escoleta també o com ens vinculem amb la resta del barri», expliquen.

L’Escola Popular està construint dia a dia qui són, però també què fan, ja que s’han adonat que ensenyar una llengua de base és més complicat del que semblava. «A català inicial construïm setmana a setmana els continguts. Ens diuen ‘necessito saber això perquè vull anar al metge i poder explicar què em passa’. Però clar, abans d’això, per saber quin dia és el que els hi donen cita, necessiten saber els números», expliquen.

La Fàtima és una de les persones que s’ha apuntat a català inicial i justament ho ha fet per això, per saber com dirigir-se a les administracions, a l’escola de la seva filla… Ella va conèixer el projecte a través de la mare d’un company de classe de la seva filla. La seva família forma part del Grup d’Habitatge de Sants i per això coneixien de prop l’Escoleta i totes les activitats que feien. La Fàtima, a punt de ser mare per segon cop, quan va parlar amb la Burxa, va ressaltar les ganes d’aprendre català i com de potent veia l’Escola també per la família que s’estava creant.

En aquest sentit, són moltes les persones que assisteixen a les classes amb els seus fills i ara aquesta, explica l’Helena, és una de les coses que han de solucionar. Alguns són massa petits per deixar-los a l’escoleta i cal generar un espai infantil propi per permetre que les dones que són mares puguin no estar pendents de les seves filles mentre fan classe.

Així, amb tota la motivació i les ganes de compartir la llengua, l’Escola Popular d’Idiomes vol créixer dia a dia, consolidar-se al barri i enfortir la xarxa. Per ara, ja són uns quants els qui ho estan fent.

Comparteix!