Actualitat

Les famílies i escoles de Sants en defensa de la immersió en català

L’any 1981, un grup de reputats espanyolistes promulgava l’anomenat Manifiesto 2300 sota el qual un indeterminat i mai conegut nombre de persones promovia el trencament de la immersió lingüística a les escoles catalanes. La immersió va ser una de les victòries més importants de la sortida del Franquisme, aconseguint que les filles de la classe treballadora nouvinguda assolis els seus estudis en llengua catalana. Allò que avui en dia es coneix sota el lema “compartir la llengua, unir la classe”. No debades, la immersió va començar a Santa Coloma de Gramenet de la ma de les famílies vinculades al PSUC de l’època.

L’any 1984 el règim de l’Apartheid Sud-africà convidava a don Manuel Fraga –fundador del PP- a visitar les seves terres i Pablo Casado –actual líder del PP- encara no tenia cap Màster que li permetés acusar als catalans de generar un apartheid lingüístic. Memòria de peix.

Fraga va morir al llit i la història del “manifiesto” va acabar amb la fugida dels Països Catalans de part dels seus impulsors, però alhora va ser l’embrió del que més tard esdevindria el cos ideològic de l’esquerra espanyolista a Catalunya. Si bé en aquell moment el PSC va fer costat a la immersió, avui en vol quedar al marge, les veus del PSUC han quedat ofegades per les hipoteques dels seus deixebles i la dreta extrema i l’extrema dreta espanyolista juga en terreny adobat.

És d’aquest camp fèrtil –de la impunitat franquista i discòrdia mediatitzada- on neix la llavor del nou intent de trencar la unitat de classe i de dividir l’alumnat en funció de la llengua. I ha trobat el seu primer cas a Canet de Mar, com el podria haver trobat a qualsevol altre punt del país. Una imposició del 25% de classes en castellà per impedir la normalitat de la immersió vehicular en català.

Les reaccions però no s’han fet esperar. Si d’una banda el govern no se´n vol fer càrrec i deixa en mans de la direcció del centre la responsabilitat social i penal de les seves accions, als carrers del país ja ha començat un reacció popular que aquest dissabte al matí ha de mobilitzar-se des de la Plaça Tetuan a les 11 i que clourà amb un acte al migdia al Passeig Lluís Companys.

Des del barri ja son varies les escoles que han pres part i mitjançant les AFA s’han posicionat al costat de la immersió a Canet i arreu del país i s’estan organitzant per anar cap a la mobilització del cap de setmana.

Segons Silvia Solanas de Cal Maiol “l’AFA se suma a la defensa de la immersió lingüística perquè el català segueixi sent la llengua vehicular a les aules. Per això, donen suport a la mobilització de Som Escola d’aquest dissabte. La decisió l’ha ratificat la Junta de l’Associació de Famílies. Consideren que és un model que funciona i que fa possible que els alumnes acabin el cicle escolar dominant les dues llengües en un moment en què el català està en minoria als carrers. Des de l’AFA de Cal Maiol animen les famílies des de les xarxes a sumar-s’hi i a participar a la concentració i a les activitats infantils que es faran a l’Arc de Triomf”.

Ibau de l’AFA de l’Institut Emperador Carles ens manifesta que “Des de la Junta de  l’AFA del INS Emperador Carles davant del nou atac al model d’escola catalana ens adherim i encoratgem a les famílies a mobilitzar-se i participar del acte reivindicatiu i lúdic del dia 18 de desembre.  El català per nosaltres és un punt de trobada d’una societat que és molt diversa. Al nostre centre tenim famílies que responen a realitats diferents i això en cap cas és un motiu de conflicte, al contrari. Tots som famílies que formem part del nostre barri i d’una mateixa societat que volem millor. Per això demanem que no es diguin mentides sobre el nostre sistema educatiu i sobre l’ús del català. Demanem que els partits que han decidit mercadejar amb l’educació de les nostres filles i fills, que han decidit fer de la divisió cultural i lingüística la seva bandera, que ho deixin de fer, perquè davant s’hi trobaran tota una societat que els plantarà cara i no ho permetrà. Ara i sempre, l’escola en català”.

Per últim des de escola Jaume Primer en Miguel Torrijos de l’AFA, ens fa arribar “el suport a la mobilització de dissabte en suport al sistema d’immersió lingüístic, perquè és la única manera de garantir que el català sigui après i llengua compartida independentment de l’origen dels alumnes de l’escola, un sistema que evita la segregació on el català esdevé eina de cohesió social”. Ens evidencia també que “les avaluacions demostren que la immersió no va en contra de l’aprenentatge del castellà i els alumnes acaben l’etapa escolar amb un nivell de castellà similar al de la resta de territoris de l’estat”, per últim ubica aquesta nova agressió al català “en el post procés, on l’estat intenta atacar la llengua en un dels pocs espais que es manté viva i predominant”.

I segons Eulàlia Tarragó: “l’AFA de l’Institut Escola Arts se suma a la convocatòria de manifestació de dissabte en defensa de l’escola en català. El nostre institut escola és un centre amb una gran diversitat d’orígens i que amb molt d’esforç, fa temps que assoleix que alumnes superin les seves dificultats i, en un context d’intercanvi cultural, coneguin un espai en què el català és la llengua vehicular i normal. Sense aquesta etapa, molts dels alumnes perdran l’oportunitat de tenir un espai d’aprenentatge del català i socialització en aquesta llengua atès que la resta de condicionants de l’entorn -mitjans de comunicació, referents infantils i juvenils i sobretot la política monolingüe impulsada pels governs espanyols- els empenyen cap a altres llengües

Aquest dissabte està cridat a ser el d’una gran mobilització popular en defensa del català i de la immersió lingüística, un dia per a garantir un futur on a les escoles i als carrers es pugui seguir vivint en català.

Articles relacionats
Actualitat

10 anys segant arran

ActualitatCulturaEntrevistes

"L’objectiu de la temporada era tornar a fer castells"

Actualitat

XACO, una estructura Comunal per accedir al mercat de treball

Actualitat

50 anys de lluita veïnal