Actualitat

Entitats de Sants es mobilitzen contra la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern

Persones i organitzacions del Pirineu recullen suports per a la plataforma que s’ha posat en marxa per fer front a la celebració de la cita esportiva prevista pel 2030

L’oposició als Jocs Olímpics d’Hivern s’està organitzant i suma noves aliances entre les entitats de Sants. Una vintena d’organitzacions del barri ja s’han unit al manifest contra la candidatura Barcelona-Pirineus per optar a acollir el certamen, que se celebrarà el 2030. La plataforma, presentada el passat mes d’agost a Bellever de Cerdanya, vol aglutinar l’oposició a un projecte que compta amb l’impuls del poder empresarial barceloní i el suport de la Generalitat de Catalunya.

El manifest de la plataforma Stop JJOO reivindica que el projecte no respon a les necessitats del Pirineu i ja compta amb centenars d’adhesions individuals i col·lectives. La declaració critica el secretisme i l’opacitat amb les quals s’està impulsant i considera una irresponsabilitat apostar per uns jocs olímpics d’hivern en un context d’emergència climàtica, en què moltes estacions d’esquí de la zona ja depenen de la neu artificial per tirar endavant la temporada.

“El Pirineu pateix les conseqüències d’un model de desenvolupament caduc que la candidatura dels jocs olímpics pretén rescatar i eternitzar”, rebla el text. Un sistema socioeconòmic molt dependent del turisme que, des de la plataforma, denuncien que es vol potenciar amb la candidatura per acollir la cita olímpica. Enlloc de la celebració de l’esdeveniment internacional, des d’Stop JJOO reclamen enterrar el macroprojecte i destinar les inversions previstes a cobrir les necessitats del territori.

Pau Lozano, un dels portaveus de la campanya, alerta dels efectes devastadors del monocultiu turístic que pateixen les comarques de muntanya com la precarietat, l’augment dels preus de l’habitatge o la manca de serveis públics. Lozano explica que la plataforma es funda per aturar la candidatura als Jocs Olímpics però també per impugnar el model econòmic. El portaveu defensa la necessitat de recollir suports arreu del país com eina clau per sumar forces a l’hora d’impugnar per complet el sistema econòmic.

Les entitats de Sants s’uneixen a la reivindicació

Amb l’objectiu de sumar esforços contra la candidatura als Jocs Olímpics i les conseqüències que tindria, Stop JJOO ha posat en marxa una campanya d’adhesions. A través d’accions de difusió i del contacte amb organitzacions, la plataforma busca abarcar el màxim de sectors possibles i sumar entitats que considera estratègiques. Un primer pas per “anar a buscar la gent, explicar-li la nostra posició, interpel·lar-la i debatre” i també per articular-se amb la intenció d’impulsar mobilitzacions i altres accions.

De moment, entre les organitzacions del barri que s’han sumat a la reivindicació s’hi poden comptar el Grup Laboral de Sants (GLAS), els Castellers de Sants, el Grup d’Habitatge de Sants (GHAS), l’Espai Feminista, Arcàdia, la Secció de Muntanya i Excursionisme de la UEC Sants i Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

També s’ha adherit al manifest organitzacions independentistes com l’ANC de Sants, el Casal independentista Jaume Compte i les assemblees locals d’Endavant, Arran i la CUP. Així mateix, la reivindicació ha sumat el suport de l’espai cultural cooperatiu La Comunal i, a títol individual, de totes les cooperatives que en formen part.

Més enllà de les adhesions de les organitzacions de Sants, la declaració també compta amb el suport de refugis de muntanya i d’alcaldies de municipis dels com Berga, Ribera d’Urgellet i Cava. També s’han sumat a la reivindicació figures del món de l’esport com Kilian Jornet o Araceli Segarra i altres persones a títol individual com pageses, biòlogues, ambientòlogues i veterinàries.

L’opció de sumar-se al manifest continua oberta i des de Stop JJOO no es fixen una xifra a assolir, tot i que confien supera les 10.00 adhesions, un objectiu “possible” però que suposaria “un èxit rotund”. Per animar a noves persones i organitzacions a donar-hi suport, Pau Lozano destaca que es tracta d’una acció senzilla i ràpida però que ajuda la campanya a agafar impuls i força. “Un petit gra de sorra que pot semblar irrellevant però que dona molta força a l’hora de condicionar el debat i plantejar accions i mobilitzacions en un futur”.

Articles relacionats
Actualitat

10 anys segant arran

ActualitatCulturaEntrevistes

"L’objectiu de la temporada era tornar a fer castells"

Actualitat

XACO, una estructura Comunal per accedir al mercat de treball

Actualitat

50 anys de lluita veïnal

Deixa un comentari