Actualitat

Parlar i actuar per l’Euskera

Aquest cap de setmana arriba la Korrika a Can Batlló. La Korrika, la cursa popular per reivindicar l’Euskera, i que aquest dissabte 2 d’abril anirà des del Casc Antic a La Bordeta, des de l’Euskal Etxea a Can Batlló. 

Korrika (corrent en català) és la marxa reivindicativa promoguda per l’associació d’euskaltegis* AEK, que es du a terme corrent per Euskal Herria en suport a l’euskera des del 1980. Es tracta d’una cursa popular de relleus que es celebra cada dos anys i durant dues setmanes, durant les 24 hores del dia, recorre tot el territori d’Euskal Herria, sempre canviant el seu recorregut. Les diverses entitats socials que d’alguna manera estan vinculades amb la defensa de la llengua basca o també persones, compren trams pel finançament de la lluita en defensa de l’euskera i es passen el testimoni. La Korrika no només és cosa d’un dia, durant setmanes abans s’organitzen a tots els pobles activitats relacionades amb l’organització i participació a la Korrika.

A Barcelona es porta fent des de 1993 la “Korricursa” com a iniciativa popular de la mà de la gent que es mou al voltant de l’Euskal Etxea, i que vol reivindicar l’euskera i fer de pont entre el poble basc i el poble català. Al principi la Korricursa es feia en bicicleta, però en l’última dècada es fa corrent simbòlicament, durant només un matí, i diversos col.lectius i persones compren trams al llarg del recorregut per contribuir econòmicament a la difusió de la llengua basca. 

El lloc de sortida i arribada ha anat variant: des de l’Euskal Etxea al Born fins a la Casa dels Navarresos, de Gràcia a l’Euskal Etxea… I en les últimes Korricurses el recorregut s’ha fet de l’Euskal Etxea a Can Batlló. A més de córrer, durant el recorregut es fan aturades amb mostres culturals: danses basques, ball de bastons, Castellers, i al lloc d’arribada hi ha un dinar popular i concerts. 

D’entre les entitats que corren els trams hi ha els col·lectius que han tingut relació amb el món de l’euskera i l’Euskal Etxea al Casc Antic de Barcelona: com Òmnium Cultural, la Coordinadora d’Associacions de la Llengua, el Sindicat d’Habitatge del Casc Antic, el Sindicat de Manters, entre altres. Però a més de les entitats socials i veïnes, tothom hi pot participar, la defensa de la llengua és transversal a la societat i tot tipus d’institucions públiques i privades hi són convidades a participar. Des d’escoles a equipaments, passant per comitès d’empreses o colles d’amics. 

Aquest any, la Korrika començarà amb activitats infantils al Passeig del Born, després s’iniciarà la cursa, que acabarà a Can Batlló amb un dinar popular. A l’hora de la sobretaula hi haurà bingo musical i la jornada acabarà amb concerts a l’Auditori de Can Batlló. Organitzat per l’Euskal Etxea les entitats que hi col·laboren enguany són La Deskomunal, el Grup d’Habitatge de Sants i Can Batlló. 

En un moment on els pactes i partits polítics del Govern ataquen el català, cal que defensem més que mai la nostra llengua, cal que defensem l’euskera. Per les que han fet possible que les mantinguem i per les que vindran. 

“Les llengües no moren, moren les persones que les parlen” Joseba Sarrionandia

*Euskaltegi centres d’alfabetització d’adults de la llengua basca 

Articles relacionats
Actualitat

10 anys segant arran

ActualitatCulturaEntrevistes

"L’objectiu de la temporada era tornar a fer castells"

Actualitat

XACO, una estructura Comunal per accedir al mercat de treball

Actualitat

50 anys de lluita veïnal

Deixa un comentari