Actualitat

Els últims dies de l’Emperador Carles

Canvi de nom de l’institut que ara es dirà Institut Sants

El passat divendres 18 de març es va iniciar un procés participatiu per canviar el nom de l’Institut Emperador Carles. El nom del centre, fundat l’any 1968, fa referència a Carles V, primer monarca a ser rei de la Corona d’Aragó i de Castella, a més d’emperador del Sacre Imperi Romanogermànic, iniciador de la dinastia dels Àustries. Una denominació que encaixava en una línia ideològica del franquisme consistent a enaltir el suposat passat gloriós i imperial d’Espanya. Un context i unes pràctiques educatives molt superades i que oculta els esforços per incorporar al programa pedagògic tendències més progressistes, innovadores i inclusives, segons paraules del mateix centre. A la web de l’institut ho expressen de la següent manera: “Aquest nom arrossega unes connotacions que es deriven de l’època en què va ser fundat, i el pes d’una tradició de la qual ja fa molt de temps que ens hem allunyat. Ara mateix hi ha un consens en el sentit que caldria un altre nom que s’avingués més a la realitat del nostre centre.”

En aquest procés s’ha fet una crida a tota la comunitat educativa del centre, alumnes, famílies i treballadores, a participar de les votacions per escollir un nom d’entre els 31 proposats. Entre les propostes hi destacaven aquells que volen recollir els noms informals amb els quals s’ha conegut el centre com Institut Empe o EMPE Sants, els que feien referència a la seva localització com Institut Sants Estació, de Sants i Barcelona Sants, o a entitats o esdeveniments succeïts al barri, Institut Castellers de Sants, Enxaneta, Vapors de Sants o Congrés de Sants. També hi trobàvem una àmplia proposta de noms de personalitats, que han destacat per les seves vides o aportacions, Carme Karr, Josep Carreres, Antoni Gaudí, Hanna Arendt, Pau Casals, Muriel Casals, Hipàtia, Ermessenda o Nelson Mandela.

L’elecció va constar de tres voltes de votació. En la primera es va escollir els tres noms més populars, després una segona i a finals de març, les dues més votades, Institut Sants i Institut Empe, van passar a l’última i definitiva volta que es produí el 6 d’abril. El resultat es va anunciar el 25 d’abril, dia que l’escola celebrava la diada de Sant Jordi. D’aquesta manera, el curs que ve el barri tindrà un institut amb un nom que respondrà a la seva vinculació amb el barri, escollit de forma democràtica per la comunitat que el forma i l’omple i de vida.

Sobre l'autor

Participant a La Burxa des del 2016 com a mecanisme per crear, a través d'una comunicació compromesa i local, un barri més just. Treballant per uns mitjans combatius al serveis del moviment popular de Sants.
Articles relacionats
Actualitat

10 anys segant arran

ActualitatCulturaEntrevistes

"L’objectiu de la temporada era tornar a fer castells"

Actualitat

XACO, una estructura Comunal per accedir al mercat de treball

Actualitat

50 anys de lluita veïnal

Deixa un comentari